Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poslanica naše stranke

Melank: Potrebno uvesti obrazac za prijavu doprinosa umjetnicima

mila

Ukoliko ga sutra odobri Dom naroda bit će omogućeno da zakon stupi na snagu što bi značilo da se uvodi obrazac “Prijava uplaćenih doprinosa za lica osigurana po drugim osnovama” koji se odnosi na prijavljivanje uplaćenih doprinosa za istaknute samostalne umjetnike iz budžeta kantona

Porezna uprava Federacije BiH, u periodu dužem od 10 godina, još nema propisane obrasce za prijavu doprinosa istaknutim samostalnim umjetnicima u kantonima širom BiH.

Izjavila je to za Fenu poslanica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Miomirka Melank, koja je zbog navedenog problema inicirala donošenje izmjena i dopuna Zakona o jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa, koji je već usvojio Predstavnički dom u vidu prijedloga.

Ukoliko ga sutra odobri Dom naroda bit će omogućeno da zakon stupi na snagu što bi značilo da se uvodi obrazac “Prijava uplaćenih doprinosa za lica osigurana po drugim osnovama” koji se odnosi na prijavljivanje uplaćenih doprinosa za istaknute samostalne umjetnike iz budžeta kantona.

– Novim obrascem JS3320 propisano je da se evidentira prijava uplaćenih doprinosa za lica osigurana po drugim osnovama, koje do sada nisu bile moguće i prepoznate. Uvođenjem dodatnog obrasca, doprinosi će moći biti uvedeni za svakog umjetnika pojedinačno, ali i za druge kategorije osiguranika po drugim osnovama – kazala je za Fenu Melank.

Pojasnila je da na osnovu Zakona o istaknutim samostalnim umjetnicima Kantona Sarajevo, istaknuti samostalni umjetnik sa priznatim statusom ostvaruje pravo na uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, u skladu sa odredbama zakona kojim se uređuje uplata doprinosa za samostalna zanimanja iz Budžeta Kantona.

– Istaknuti slobodni umjetnici nemaju status zaposlenika. Takvih je trenutno 38 umjetnika, iz oblasti likovnih umjetnosti, muzike, književnosti i filmske i dramske umjetnosti, koji su se istakli tokom dužeg niza godina u svojim oblastima, prema strogim i specifičnim kriterijumima koje propisuje Komisija za izbor i reviziju pri kantonalnom Ministarstvu kulture. Praktično, sve uplate su izvršene, i to grupno, za tridesetak istaknutih umjetnika, koliko ih prosječno bude u Kantonu Sarajevo, ali nisu mogle biti raspoređene za pojedinačne prijave. Zato je nužna izmjena Zakona koji propisuje način na koji se provodi evidencija – kazala je Melank.

Nada se da će predložene izmjene i dopune Zakona biti odobrene u Domu naroda s obzirom na to da ih je u julu ove godine jednoglasno usvojio Predstavnički dom Parlamenta FBiH.