Kultura

MESS

Modul memorije – Emitovanje kratkih igranih filmova “Kali” i “Jama”

22/04/2021

U pitanju su filmovi “Kali” (Konj) i “Jama”

Na zvaničnom Youtube kanalu i Facebook profilu Festivala MESS večeras u 21 sat bit će emitovana dva domaća, kratka igrana filma.

U pitanju su filmovi “Kali” (Konj) i “Jama”, čiju režiju potpisuje glumac Alban Ukaj. Nakon toga, bit će emitovan razgovor s Ukajem koji će voditi Nihad Kreševljaković, a u kojem će osim o filmovima razgovarati o suočavanju s prošlošću, odnosu prema temi Kosova, odnosu prema Albancima u Jugoslaviji, slobodi kretanja, stereotipima, odgovornosti i ulozi umjetnika, važnosti filmova “Quo Vadis, Aida?” i “Dnevnik Diane Budisavljević”, estetici i etici, o aktivizmu…

Film “Kali” (Konj) je priča bazirana na ličnom iskustvu. Radnja filma započinje na ulicama Prištine i prati trojicu mladih demonstranata protiv opresivnog režima. Nakon hapšenja iskusit će policijsko maltretiranje. Film „Konj“ je prije svega priča o prijateljstvu i traumi. Režiju potpisuju Alban Ukaj i Yil Citaku, scenarij Alban Ukaj, a uloge u filmu ostvaruju Izudin Bajrović, Florist Bajgora, Ermal Gerdovci, Lum Brisha.

U filmu “Jama” tri mlada, nezavisna filmaša, u toku mučnog snimanja kratkog filma o ratnom zločinu na mjestu gdje se zločin dogodio, otkrit će da ih promatra stranac. Žanrovski, “Jama” je horor film. Radi se o jednoj generaciji kojoj je ostavljeno u naslijeđe da se bavi jednim zločinom jer generacija naših roditelja nije htjela o tome govoriti.

Reditelj filma je Alban Ukaj, scenario napisao Dario Bevanda, a u filmu igraju Dina Mušanović, Igor Skvarica, Zlatan Školjić, Izudin Bajrović, saopćeno je iz Festivala MESS.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.