Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mostarsko ljeto

Mostarsko Pozorište lutaka izvelo predstavu “Dječak koji je sanjao more”

Pozorište lutaka Mostar – Dječak koji je sanjao more

U predstavi igraju Igor Vidačković, Nina Popović, Ali Kamer Aksoy i Diana Ondelj-Maksumić

Predstava “Dječak koji je sanjao more” u režiji Zijaha Sokolovića, a prema tekstu Selme Parisi, odigrana je u srijedu navečer u mostarskom Pozorištu lutaka u okviru kulturne manifestacije “Mostarsko ljeto 2021”.

Umjetnički direktor Pozorišta lutaka Mostar (PLM) Nedžad Maksumić kazao je kako je ovo predstava i s lutkama i živom igrom glumaca, pogodna i za djecu i za odrasle, priopćeno je iz Mostarskog ljeta.

“Predstava govori o usamljenosti, osjećaju koji je danas veoma prisutan kod djece. Sve se odvija u domu za djecu bez roditelja. Jedna naizgled tužna priča, tužan sinopsis koji u našoj izvedbi djeci daje nadu da se sve može odsanjati, da se u svakom slučaju svaki život može poboljšati vlastitim trudom, sanjanjem i maštom. Ovo je predstava koja poziva djecu da maštaju, sanjaju, da se nikada ne predaju koliko im se god teške činile situacije u kojima se nađu”, kazao je Maksumić.

Dodaje kako je glumački ansambl imao veliki užitak radeći sa Zijahom Sokolovićem.

“Zijah je svojim ulogama obilježio mnoga djetinjstva nas samih. Ovo je prilika da i u Mostaru publika pogleda lutkarsku predstavu i za djecu i za odrasle, koja je sigurno jedan od najzahtjevnijih i najuspješnijih projekata koje smo radili u zadnje vrijeme”, naglasio je Maksumić.

U predstavi igraju Igor Vidačković, Nina Popović, Ali Kamer Aksoy i Diana Ondelj-Maksumić.

“Najveća sreća je ponovno imati publiku i raditi svoj posao. Ako glumac ne radi, to je za njega vrlo neugodno stanje i mislim da se na taj način vremenom degradira i prestaje biti glumac u punom smislu riječi. Nadam se da ćemo u narednoj sezoni koja dolazi napokon prestati pričati o ovoj bolesti te ići dalje i raditi punim kapacitetom”, naveo je Igor Vidačković.

Najmlađi glumac u predstavi Ali Kamer Aksoy ponikao je iz Omladinskog studija Mostarskog teatra mladih.

“Tu sam dobio par prilika i nakon nekog vremena ljudi iz Pozorišta lutaka su primijetili i zapazili moj rad, te me zovnuli da postanem dio tima i tako sam i ja postao glumac PLM-a. Imponira mi zato što je to prije svega velika odgovornost. Kao mladi glumac moram to interpretirati na način koji će biti svima jasan, dosljedan poetici koja se pokušava izraziti u ovom scenskom uprizorenju”, ističe Aksoy.

“Mostarsko ljeto” nastavlja se u četvrtak u 20.30 sati programom “Razgovor o knjigama” u Centru za kulturu Mostar, stoji u priopćenju.