Trajao 12 mjeseci

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti: Završen projekat online predstavljanja

muzej_knjizevnosti_spomenar Hasana Kikica (1)

Projekt je počeo 1. augusta 2020. godine predstavljanjem eksponata iz zbirke Zija Dizdarević, a završen jučer, 31. augusta, predstavljanjem posljednjeg eksponata iz zbirke Hasan Kikić

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine završio je projekt koji je trajao 12 mjeseci. Riječ je o online predstavljanju 12 zbirki od ukupno 97 koliko ih se čuva u ovoj kulturnoj instituciji.

Prema riječima direktorice Šejle Šehabović, sve je počelo prije godinu dana, u jeku pandemije, zbog toga što “muzealci” nisu znali kada će biti u stanju uživo prenijeti i približiti barem mali dio blaga Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

– Zato smo odlučili iskoristiti prednosti digitalnog doba i uz pomoć društvenih mreža predstaviti svakoga dana po jedan originalni dokument u vlasništvu Muzeja. Ovo je bila jedinstvena prilika da se vide i oni eksponate koji se nalaze u našem depou i nisu dostupni široj javnosti već samo istraživačima. Naš cilj je bio svakoga dana ponuditi nešto što nigdje drugo ne možete vidjeti – kazala je Šehabović.

Projekt je počeo 1. augusta 2020. godine predstavljanjem eksponata iz zbirke Zija Dizdarević, a završen jučer, 31. augusta, predstavljanjem posljednjeg eksponata iz zbirke Hasan Kikić.

Između toga pratioci muzeja na Facebooku i Instagramu imali su priliku vidjeti najzanimljivije rukopise, dokumente, fotografije i predmete iz zbirki: Isak Samokovlija, Ahmet Hromadžić, Skender Kulenović, Silvije Strahimir Kranjčević, Derviš Sušić, Mak Dizdar, Marko Marković, Razija Hadžić, novinski članci o pozorišnom životu u BiH i Sarajevu i Hamza Humo.

U predstavljanju su učestvovali viši kustosi Tamara Sarajlić-Slavnić i Đana Kukić, muzejski savjetnik Nedim Mušović, te saradnici Muzeja Ifeta Lihić i Zlatan Delić.

Kustosica Sarajlić-Slavnić navodi da joj je bilo veoma zanimljivo predstavljati zbirke jer je na taj način i ona sama bolje upoznala muzejsku građu u njima.

– Neke od zbirki su toliko bogate da nisam stigla u mjesec dana predstaviti ni polovinu materijala tako da je puno zanimljivih muzejskih eksponata ostalo i dalje nepoznato. Također, žao mi je što sam obradila samo jednu pozorišnu zbirku Muzeja. Raduje me što su prijatelji Muzeja pratili naš rad i shvatili kako bogatom muzejskom građom raspolaže naša institucija – istaknula je Sarajlić – Slavnić.

Da je projekt bio izuzetno uspješan smatra i kustosica Đana Kukić.

– Svaki predstavljeni eksponat postao je dio svakodnevnice šire Facebook i Instagram zajednice unatrag 12 mjeseci. Muzej je otvorio svoj arhiv i njegova bogata građa postala je dostupna ne samo u periodu trajanja pojedinačnih izložbi nego u kontinuitetu od 365 dana – kaže Kukić.

Projekt koordinatorica Mihneta Stupac-Avdić, koja upravlja društvenim mrežama ove instititucije, navodi da je online predstavljanje zbirki imalo najveći odjek od pojavljivanja Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH na Facebooku i Instagramu.

– Broj pratilaca se povećao za nekoliko hiljada, a imali smo puno upita, ne samo iz naše zemlje nego i regiona, o piscima i predmetima vezanim za njihovo stvaralaštvo i svakodevni život. Zbog uspjeha ovog projekta morat ćemo razmisliti i o slijedećem jer su nam se društvene mreže pokazale kao izuzetno korisno oruđe u promociji rada Muzeja” – zaključila je Stupac-Avdić, saopćeno je Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.