Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Treće izdanje

Na Festivalu “Dani umjetnosti UNSA” osam programa na pet lokacija

umjetnosti
Foto: MAS UNSA
Plakat festivala "Dani umjetnosti UNSA"

Program prvog festivalskog dana bit će zaokružen projekcijom filmova studenata Akademije scenskih umjetnosti UNSA, koja će biti upriličena na Otvorenoj sceni Obala u 20 sati

Univerzitet u Sarajevu najavio je treće izdanje Festivala “Dani umjetnosti”, a od 26. maja do 2. juna bit će prezentirano osam programa na pet lokacija i to na tri umjetničke akademije, Rektoratu i u Kampusu Univerziteta u Sarajevu. Namjera je ukazati na značaj umjetnosti i promovirati istraživačka i umjetnička postignuća nastavnika i studenata sarajevskih akademija i fakulteta, a ulaz na sve festivalske događaje je slobodan.

Otvoranja Dana umjetnosti UNSA bit će upriličeno u petak – 26. maja, u prostorijama Rektorata UNSA, s početkom u 10.30 sati. Potom će uslijediti prezentacija projekta “Slikar Behaudin Selimanović”, koji uključuje panel i izložbu profesora i učenika Srednje škole primijenjenih umjetnosti Sarajevo.

Istog dana, od 12.30 u Umjetničkom hangaru Kampusa UNSA, planiran je trening “Zdravi pristupi životu” koji će voditi prof. dr. Lejla Šabić sa Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja UNSA, a u 13 sati bit će prezentirani radovi studenata Odsjeka kiparstvo i Odsjeka slikarstvo Akademije likovnih umjetnosti UNSA.

Aktivnosti u Kampusu bit će zaokružene Javnim časom kamerne muzike studenata Odsjeka za gudačke instrumente i gitaru Muzičke akademije UNSA, koji će početi u 13.15 sati.

Program prvog festivalskog dana bit će zaokružen projekcijom filmova studenata Akademije scenskih umjetnosti UNSA, koja će biti upriličena na Otvorenoj sceni Obala u 20 sati.

U ponedjeljak, 29. maja, svi programski sadržaji bit će održani na Muzičkoj akademiji UNSA s početkom u 10 sati. Nakon muzikološke tribine studenata Muzičke akademije, u 12 sati bit će priređeno otvorenje izložbe i naučni skup u povodu 120 godina od rođenja akademika Cvjetka Rihtmana. Potom će biti upriličena promocija knjige “Koncertantna djela u Bosni i Hercegovini: Stil i harmonija” prof. dr. Naide Hukić, s početkom u 16 sati.

Ovogodišnje izdanje Dana umjetnosti UNSA bit će zaokruženo dvodnevnom međunarodnom studentskom tribinom “Podijelimo znanje” koja će biti održana 1. i 2. juna, u organizaciji Odsjeka za muzičku teoriju i pedagogiju i uz podršku Centra za muzičku edukaciju Muzičke akademije UNSA.

-Treće po redu Dane umjetnosti UNSA organiziramo inspirani riječima nedavno preminulog Edgara Henrya Scheina, svjetskog stručnjaka za organizacijsku kulturu i liderstvo ″Umjetnost i umjetnici potiču nas da više vidimo, više čujemo i više osjetimo od onog što se događa u nama i oko nas” – saopćio je organizator.