Kultura

mostar

Na Memorijalnoj sceni “Presuda: Tiha likvidacija”

07/05/2021

Radi se o potresnom i vrlo emotivnom svjedočenju o životu

U Mostarskom teatru mladih večeras će se na Memorijalnoj sceni 2532 upriličiti 150. izvođenje predstave “Presuda: Tiha likvidacija”.

Ovaj autorski projekat Seada Đulića igran je širom BiH, ali i u Hrvatskoj, te Srbiji. Izveden je na više uglednih festivala te dobio nekoliko nagrada.

Radi se o potresnom i vrlo emotivnom svjedočenju o životu.

Kazališni kritičar Mladen Bičanić o predstavi je, nakon izvedbe na festivalu Kestenburg u Banjoj Luci zapisao: “Sam na pozornici, Sead Đulić prekapa po svom život skupljenom u 50 kutija od cipela – sve su to fragmenti
njegovog postojanja, segmenti njegovog rada, njegove čežnje, ljubavi i boli u tih su 50 kutija koje, po željama iz publike, vadi, otvara, i raspliće svoj život. I vesela i tužna, i tiha i mračna, ogrezla u smijeh i suze, predstava je to što nas pita i o svom vlastitom životu, jesmo li, kada je trebalo učiniti nešto, to i uradili ili smo se predali i pognuli glave, praveći se da ne primjećujemo što se oko nas zbiva. Sead Đulić, sam na pozornici sa svojih 50 kutija od cipela, uredno poslaganih i označenih brojevima, govori publici upravo to – nemojte se nikada predati, prestati govoriti, nemojte se pokoriti – i u tome je njena neporeciva snaga i moć”.

– Ako nemate straha čuti i ono o čemu se mnogi boje i misliti pridružite nam se na svečanoj 150. izvedbi – navodi se u najavi predstave.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.