Kultura

37. po redu

Na Pozorišnim susretima u Brčkom osam predstava iz BiH, Hrvatske i Srbije

23/10/2020

Prema Amidžićevim riječima, osnovne karakteristike ovogodišnjeg Festivala se ne mijenjaju, s tim što je direktoru umjesto selektora program predložilo Konzultantsko vijeće, a ove godine na repertoaru je osam predstava iz BiH, Hrvatske i Srbije

Ovogodišnje, 37. izdanje Pozorišnih susreta BiH tradicionalno će biti otvoreno 19. studenog u Brčko distriktu BiH i održat će u skladu s epidemiološkom situacijom i preporukama Kriznog stožera za zaštitu i spašavanje, potvrdio je u petak direktor Festivala Jakov Amidžić, ujedno i glavni i odgovorni urednik Biltena Susreta u kojem će biti prezentirani svi događaji u okviru natjecateljskog i pratećeg programa.

Prema Amidžićevim riječima, osnovne karakteristike ovogodišnjeg Festivala se ne mijenjaju, s tim što je direktoru umjesto selektora program predložilo Konzultantsko vijeće, a ove godine na repertoaru je osam predstava iz BiH, Hrvatske i Srbije, priopćili su organizatori.

Stručni žiri koji će ocjenjivati predstave čine glumci Slaven Knezović i Irfan Mensur, te reditelj Goran Damjanac, a u okviru mjera Kriznog štaba u dvorani Doma kulture, gdje će se izvoditi predstave, moći će biti 80 gledatelja i toliko će se karata pustiti u prodaju.

Organizatori navode kako će i ove godine sudionicima biti dodijeljene vrijedne nagrade prema ocjenama stručnog i žirija publike. Nagradni fond je isti kao i prethodnih godina, a među ostalim bit će dodijeljena nagrada za najbolju predstavu u cjelini “Zlatna statua vijećnice i grada Brčkog”, nagrada za najbolji dramski tekst bosansko-hercegovačkog suvremenog pisca, Statua “Zlatno pero”, nagrada za najbolju režiju, scenu, kostim, glumca i glumicu, nagrada žirija publike kazalištima iz BiH i druge.

Na današnjoj konferenciji za medije najavljen je i prateći program 37. Pozorišnih susreta BiH u Brčkom u okviru kojeg će biti predstavljena dva broja časopisa Susreti, dvije monografije, okrugli stolovi u nešto drugačijoj organizaciji, te više dječjih predstava.

Učestvovat će kazališta koja su kandidirala predstave iz svog repertoara, rađene po tekstovima bh. autora i tekstovima pisanim na jednom od tri jezika naroda Bosne i Hercegovine, navodi se u priopćenju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.