Kultura

pozorišne igre u jajcu

Na sceni Doma kulture predstava “Ne igraj na Engleze” Narodnog pozorišta Mostar

03/09/2021
Foto: Fena

"Ne igraj na Engleze" je predstava koja na zanimljiv, ozbiljan, ironičan i duhovit način govori o jednom od gorućih problema bh. društva – kockanju i ovisnosti o klađenju

Na 40. Pozorišnim/Kazališnim igrama BiH u Jajcu Narodno pozorište Mostar predstavilo se sa crnom komedijom “Ne igraj na Engleze”, autora Vladimira Đurđevića i u režiji Emira Spahića.

Adaptaciju teksta i dramaturgiju potpisuje Adnan Lugonić, dok su uloge ostvarili Emir Sejfić, Ivan Skoko i Emir Spahić.

“Ne igraj na Engleze” je predstava koja na zanimljiv, ozbiljan, ironičan i duhovit način govori o jednom od gorućih problema bh. društva – kockanju i ovisnosti o klađenju.

Trojica najboljih prijatelja iz djetinjstva – Paun, Piksi i Bule čekaju ishod jedne utakmice koja ih dijeli od željenog dobitka, a na koju su se sva trojica različito kladila. Od tog jednog rezultata njih trojica očekuju rješenje svih svojih problema.

Drži ih zajednička ovisnost i iluzija kako jedan dobitak sve rješava, kako zadovoljstvo jednog dobitka poništava sva životna nezadovoljstva, kako taj jedan pogodak briše sve promašaje. U tom iščekivanju oni otkrivaju sve svoje strahove i nade, na vidjelo izlaze njihove mračne tajne, njihove nade i snovi o sreći…

Iako je prvobitno bilo planirano da se Narodno pozorište Mostar predstavi na Pozorišnim igrama sa komadom “Novo normalno show”, do izmjene je došlo uslijed bolesti glumca. Tako je Narodno pozorište Mostar, da bi ispoštovalo Festival u Jajcu, odlučilo da pošalje predstavu nešto starijeg datuma zbog čega, kako je pojasnila predsjednica stručnog žirija Pozorišnih igara BiH Tina Laco, ova teatarska kuća ne ulazi u konkurenciju za nagrade.

Na okruglom stolu upriličenom nakon predstave istaknut je značaj teme kojom se predstava bavi, jer je primjetan sve veći boj ovisnika o kockanju.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.