Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Noć knjige” u Sarajevu posvećena Umbertu Ecu

umberto eco

U Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu otvorena je “Noć knjige”, manifestacija koja u središte svog interesa stavlja knjigu, autora, čitanje i čitatelja, nastojeći barem na trenutak skrenuti pažnju na ljepotu i značenje pisane riječi, čaroliju ukoričenih svjetova i radost njihova upoznavanja.

Ovakva manfestacija već dugi niz godina održava se u Hrvatskoj, Sloveniji i Crnoj Gori, a ove godine je prvi put organizirana u Bosanskom kulturnom centru uz pomoć partnera iz Zajednice nakladnika i knjižara Republike Hrvatske.

– Tema je svaki put proizvoljna, a mi smo se odlučili za Umberta Eca jer je to jedan od najvećih pisaca našeg doba i smatramo da mu grad Sarajevo treba dati omaž barem ovako sitnom gestom – kazao je Feni PR BKC-a Mirza Salković dodajući da se u februaru ove godine navršilo godinu dana od smrti tog italijanskog književnika, semiotičara, lingvističara, kritičara, filozofa i esejiste.

Manifestacija se održava danas do jedan sat iza ponoći, te u subotu, 22. aprila u terminu od 12 do 14 sati. Programi prvog dana manifestacije orijentisani su ka odraslim čitateljima, dok za drugi dan predviđene matineje za djecu.

Predsjednica Udruženja za edukaciju djece Pričalica Lidija Sejdinović kazala je da će u okviru manifestacije Noć knjige učestvovati na sutrašnjoj dječjoj matineji zajedno sa tri autorice.

– Upriličit ćemo književnu interaktivnu radionicu i kreativno druženje za najmlađe čitatelje. Djeca će imati priliku da se na sceni zabave, da plešu, osmisle igrokaz, odnosno svoju književnu igru – kazala je Sejdinović.

Dodala je da se manifestacija „Noć knjige“ održava s ciljem da se potakne kultura čitanja i razgovora o knjizi, a usko je vezana za Međunarodni dan knjige i autorskih prava koji se obilježava 23. aprila.

UN-ova organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu UNESCO, obilježava Međunarodni dan knjige i autorskih prava uz pomoć brojnih izdavača, knjižara, učitelja i stručnjaka za komunikacije. UNESCO želi svakoga, a posebno mlade, potaknuti na čitanje te promicati izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava.