Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nova izložba Arhiva FBiH u Litvaniji: Evropsko viđenje Sarajevskog atentata

Sarajevski_atentat

Obilježavajući dan u istoriji Litvanije kada su 1938. baltičke zemlje interesno podijeljene, Državni arhiv u Kaunusu, Muzej rata Vitautas veliki i Arhiv Federacije Bosne i Hercegovine priredili su međunarodnu izložbu o atentatu na austrougarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda prije više od jednog stoljeća.

Tako je ponovo u središte evropske pažnje stavljen ovaj važan historijski događaj koji je predstavljao uvod u Prvi svjetski rat.

Prema riječima šefa arhivista Litvanije Ramojusa Kraujelisa, rat je doveo do velikih stradanja stanovnika, ali i do nastanka novih država u Evropi, među kojima i Litvanije. Na prekrajanje velikih imperijalnih država i nastanak malih zemalja u Evropi ukazao je i historičar Marius Pečiulis, koji je ocijenio pozitivnom tu činjenicu.

Direktor Arhiva FBiH Adamir Jerković rekao je da je ta institucija kao priređivač izložbe prezentirala događaje od prije stotinu i više godina bez ideoloških predznaka i o njihovim akterima govorila na objektivan način.

On je istakao da je ovo “historijsko kazivanje o jednom vremenu koje je prethodilo Prvom svjetskom ratu”.

Postavkom u Kaunasu Arhiv Federacije Bosne i Hercegovine se pridružio obilježavanju stote godišnjice od osnivanja Republike Litvanije, saopćeno je.