Kultura

Sarajevo

NUBBiH se nada da će građa biti na listi nacionalnih spomenika

11/03/2019

Na današnjem konsultativnom sastanku predstavnika NUB-a BiH i Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH razgovarano je o procedurama i mogućnostima podnošenja zahtjeva za kandidiranje vrijedne građe na tu listu

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine (NUBBiH) nada se da će njena izuzetno vrijedna građa uskoro biti na listi nacionalnih spomenika BiH.

Na današnjem konsultativnom sastanku predstavnika NUB-a BiH i Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH razgovarano je o procedurama i mogućnostima podnošenja zahtjeva za kandidiranje vrijedne građe na tu listu.

Predstavnici Komisije su objasnili osnovne i početne korake kojima NUBBiH treba da se vodi za nominaciju. Razgovarano je i o mogućem uvrštavanju blaga NUBBiH na UNESCO Listu svjetskog nasljeđa, saopćeno je iz ove biblioteke.

NUBBiH će u narednom periodu uputiti Peticiju Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, nakon čega bi uposlenici NUBBiH, uz konsultaciju predstavnika Komisije, trebali izvršiti odabir najvrednije građe za nominaciju.

Učesnici današnjeg sastanka bili su izvršni direktor Komisije Mirzah Fočo i saradnica za historiju umjetnosti Aida Bičakčić, kao i direktor NUB-a BiH Ismet Ovčina i saradnici s Odjeljenja Specijalnih zbirki i Stare periodike.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.