Kultura

Nura Suljkanović dobitnica nagrade “Musa Ćazim Ćatić”

05/04/2017

Svečanost dodjele književne nagrade “Musa Ćazim Ćatić” održana je u Bošnjačkom institututu, a prvo mjesto osvojila je pjesma “Čovjek sa očevim rukama“ autorice Nure Suljkanović iz Tuzle.

Kako je rečeno ovom prilikom, kulturno udruženje “Musa Ćazim Ćatić” iz Odžaka pokrenulo je prije tri godine ovu nagradu da bi očuvalo sjećanje na ovog bh. pjesnika.

Drugo mjesto pripalo je pjesmi “Moja Marija odeska, prezent svih mojih futura” autora Zejćira Hasića iz Tuzle, dok treće mjesto dijele “Pjesma samoći i kiši“ autorice Jasne Šamić i “Ase leži Divna iz Čepelice“ Nenada Tanovića, oboje iz Sarajeva.

Husein Ismailović, predsjednik Udruženja “Musa Ćazim Ćatić”, naveo je da je ovogodišnji četveročlani žiri u sastavu: Ibrahim Kajan, Asmir Kujović, Darko Cvijetić i Elvedin Nezirović imao težak zadatak da odabere pobjednika između 217 prijavljenih pjesama.

Nura Suljkanović, koja piše za djecu, izjavila je da joj je ovo prvi put da konkuriše na pjesnički konkurs za poeziju za odrasle.

– Poeziju za odrasle ja pišem “u tišini”. Nisam objavila nijednu zbirku, više pišem i objavljujem poeziju i prozu za djecu – rekla je Suljkanović dodavši da priprema i knjigu za odrasle.

Nakon dodjela nagrada predstavljeni su zbornici pjesama s prethodna dva konkursa.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.