Kultura

INTERNACIONALNI TEATARSKI FESTIVAL

Odabrane predstave bh. pozorišta za 62. MESS

13/07/2022

-Sve prijavljene predstave imaju određeni estetski ili etički značaj, bilo da je riječ o tumačenju klasika ili savremenih tekstova. Žanrovski međusobno različite, u komično ili tragično intoniranoj radnji, one se razračunavaju sa gorućim društveno-političkim i lično-porodičnim pitanjima- naglasila je teatrologinja i pozorišna kritičarka Ana Tasić

”Ljubičasto”, autorski projekt rediteljice Selme Spahić nastao u produkciji Kamernog teatra 55, grčka tragedija “Car Edip” režisera Diega de Brea urađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Scene MESS, te predstava “Jugoslavija moja dežela” nastala prema romanu Gorana Vojnovića, čiju režiju potpisuje Marko Misirača , a koprodukciju Gledališče Koper, Pozorište Prijedor i Fondacija „Friedrich Ebert Stiftung“, predstave su koje su izabrane od dvanest koje su prijavljene za ovogodišnju selekciju Internacionalnog teatarskog festivala MESS, saopćeno je iz direkcije Festivala

-Sve prijavljene predstave imaju određeni estetski ili etički značaj, bilo da je riječ o tumačenju klasika ili savremenih tekstova. Žanrovski međusobno različite, u komično ili tragično intoniranoj radnji, one se razračunavaju sa gorućim društveno-političkim i lično-porodičnim pitanjima- naglasila je teatrologinja i pozorišna kritičarka Ana Tasić.

Predstava Ljubičasto bh. rediteljice Selme Spahić je kombinacija tragedije i komedije, koja u centar pažnje stavlja porodicu koja se okuplja povodom rođendana stare majke koju tumači Tatjana Šojić. Pored Šojić, u predstavi igraju i Maja Izetbegović, Boris Ler, Sabit Sejdinović i Anja Kraljević.

“Car Edip” u postavci slovenskog reditelja Diega de Brea prikazuje borbu grada za čišćenje od nagomilanog zla, kroz razotkrivanje i suzbijanje političke oholosti i sljepila. Ulogu Edipa tumači Dino Bajrović, a pored njega, glumački ansambl predstave čine Mediha Musliović, Damir Čobo, Izudin Bajrović, Damir Mašić i Emir Fejzić.

Predstava “Jugoslavija moja dežela” je regionalna koprodukcija. Priča prati put protagoniste Vladana Borojevića kojeg tumači glumac Blaž Popovski, te njegovu konkretnu i simboličku potragu za ocem, oficirom bivše JNA i ratnim zločincem u bjekstvu. Taj put postaje polazište bolnog suočavanja sa sobom, sa ličnim traumama i strahovima, ali i redefinisanja ličnog i nacionalnog identiteta, saopćeno je.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.