Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Održana čitaća proba za Hemnovu predstavu “Knjiga mojih života”

1204_predstava_knjiga_mojih_zivota

Prva čitaća proba za predstavu “Knjiga mojih života”, na koju prema tekstu vrsnog bh. književnika Aleksandra Hemona rediteljski potpis stavlja Sabrina Begović, već je održana u Kamernom teatru 55, a njeno je premijerno izvođenje planirano za 26. maj.

Istoimena Hemonova knjiga zbirka je autobiografskih eseja u kojima govori o vlastitim sjećanjima na život u Sarajevu prije rata, tokom ratnog vihora i današnjem životu u Čikagu. Priča je to o izgubljenom ljudskom biću, umjetniku u raskoraku između “neba i zemlje” koji pokušava naći odraz sunca pod tuđim nebom.

Uloge su utjelovili Boris Ler koji glumi Hemona, Maja Izetbegović, Amar Selimović, Mirna Jogunčić, Sabit Sejdinović i Merima Ovčina.

Rediteljica Sabrina Begović istaknula je na današnjoj konferenciji za medije da je pred cijelom ekipom proces razumijevanja knjige i dramskog teksta koji je napisala Džejna Avdić.

– Želimo da se srodimo s vremenom koje je iza nas i s onim ispred nas, da analiziramo naš prošli i sadašnji momenat. Hemon je fantastičan pisac, odrastala sam i sazrijevala čitajući njegove kolumne i knjige. Smatram da on tretira našu stvarnost onako kako je ja osjećam – navela je ona.

Dramaturginja Džejna Avdić mišljenja je da ova knjiga nije samo o Hemonovom životu, već životu svih nas. Za nju Hemon piše na vrlo iskren način, a u njegovim pričama postoji puno dramskog materijala, jer one donose mnoge intimne momente nabijene emocijama.

Veliko zadovoljstvo što radi s ovom ekipom naglasila je Maja Izetbegović, istaknuvši da joj je posebno drago što se ovom predstavom na suptilan, emotivan i ljudski način bave Sarajevom i našim životima, ali i Hemonovim životom u Čikagu.

– Ova knjiga otvara i pitanje identiteta kroz tematiziranje izbjeglica kao, nažalost, velike svjetske teme. U predstavi ćemo se baviti time šta znači emigrirati, da li te prihvata druga sredina te nizom drugih egzistencijalnih pitanja – ustvrdila je ona, ocijenivši da je riječ o vrlo aktuelnom i emotivnom tekstu.

Naglašava da su svi likovi koje će igrati glumci stvarni.

Glumac Boris Ler knjigu vidi kao iznimno vrijedan dokument i materijal koji treba da ostane zabilježen za historiju generalno. Podvlači da Hemon o događajima u Sarajevu i van njega piše na razumljiv i često duhovit način.

– Knjiga je jako pitka i razumljiva na nekom ljudskom nivou. Mislim da se dramatizacijom uspjela izvući srž onoga što je Hemon želio reći – kazao je on, podvukavši veliku odgovornost što će utjeloviti tog bh. književnika kojeg iznimno cijeni kao autora i čovjeka.

Direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović naglasio je da će se Hemonov tekst prvi put naći na sarajevskim pozorišnim daskama, te da je riječ o sjajnoj knjizi i odličnoj glumačkoj postavi. Raduje se “još jednom u nizu dragulja na sceni Kamernog”, naglasivši da su u razgovorima s Hemonom o otkupu teksta u konačnici ga dobili na poklon.