Kultura

Oduševljenje publike na premijeri inkluzivnog mjuzikla “Crvene cipelice”

30/09/2017

Premijera inkluzivnog mjuzikla “Crvene cipelice” održana je danas u sali Međunarodnog Centra za djecu i omladinu na Grbavici u Sarajevu.

Premijera u Sarajevu je upriličena zahvaljujući saradnji Humanitarne volonterske organizacije “Ruku na srce” i Udruženja za afirmaciju dječjeg stvaralaštva “Svitac” iz Beograda, te uz podršku Vlade Kantona Sarajevo.

Mjuzikl je rađen po adaptaciji bajke “Čarobnjak iz Oza”, u režiji Ksenije Mirković. Jedinstven je po tome što ga izvodi vieš od tridesetero djece sa različitim razvojnim smetnjama (autizam, razvojna disfazija, cerebralna paraliza, oštećenje sluha…) uz pomoć članova porodice i prijatelja.

– Premijeri je prisustvovalo više od 200 gostiju, odraslih i djece, koji su s oduševljenjem gledali mjuzikl – kazala je Feni glasnogovornica Udruženja “Ruku na srce” Anela Suljović.

Naglasila je kako su udruženja “Ruku na srce” i “Svitac” oduševljena kako je protekla sarajevska premijera inkluzivnog mjuzikla “Crvene cipelice”, te kako su zadovoljna međusobnom saradnjom.

Ovo je, ujedno, prvi mjuzikl ove vrste na prostoru bivše Jugoslavije.

Od premijere u Beogradu, 8. maja 2016. godine, mjuzikl je u Srbiji odigran više od deset puta. Nacionalna televizija Srbije RTS predstavu je i ekranizovala.

“Ruku na srce” (Sarajevo) je humanitarna volonterska organizacija čija je misija činiti ljude sretnim kroz različite aktivnosti i pružanje pomoći. Veći realizovani projekti su: “Srca osjećaju, ruke stvaraju”, “Doniraj – vama bespotrebno, nekome korisno”, rad sa djecom bez roditeljskog staranja i akcija “Nijedno dijete bez paketića”.

“Svitac” je neprofitno udruženje iz Beograda. Radi na socijalnoj integraciji i inkluziji djece i omladine sa smetnjama u razvoju. Do sada su radili sa više od četrdesetero djece uzrasta od osam do 22 godine, organizujući radionice, koncerte, javne nastupe, snimanja u studiju, časove glume.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.