Kultura

u liku Enesa Salkovića

“Othello” W. Shakespearea nakon 46 godina na sceni zeničkog BNP-a

14/11/2019

To je i treća premijera u 70. umjetničkoj sezoni BNP-a, a predstava je nastala u koprodukciji s "Peripetija Productionom" te Makedonskim narodnim teatrom iz Skoplja (Sjeverna Makedonija)

Premijera koprodukcijske predstave “Othello” u subotu navečer na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica (BNP) ujedno će biti i centralni događaj 10. manifestacije Noć teatra u Bosni i Hercegovini za 2019. godinu.

To je i treća premijera u 70. umjetničkoj sezoni BNP-a, a predstava je nastala u koprodukciji s “Peripetija Productionom” te Makedonskim narodnim teatrom iz Skoplja (Sjeverna Makedonija).

– Ovom premijerom svečano i zvanično otvaramo našu 70. pozorišnu i koncertnu sezonu. Nakon dvije sezone, kada smo imali premijeru predstave “Romeo i Julija”, ponovo je na našem repertoaru predstava po tekstu Williama Shakespearea – kazao je na današnjoj pres-konferenciji direktor BNP-a Hazim Begagić, napomenuvši kako je zadnji put premijera “Othella” igrana 1973. godine.

On je istakao da je rad na predstavi realiziran u Skoplju, Ohridu, Zenici, a organizirano je studijsko putovanje u Veneciju. U komadu sudjeluje 10 glumaca – po pet iz BiH i Sjeverne Makedonije, dok je troje glumaca iz glumačkog ansambla BNP-a.

– Ovdje Shakespeare progovara kao naš savremenik… Postavljajujći univerzalna pitanja, on zapravo nudi i višeznačne odgovore. Njegova je veličina što ga treba znati pročitati, razumjeti, interpretirati, igrati… – kazao je umjetnički direktor BNP-a Nedžad Fejzić, dodavši da se radi o djelu najvećeg dramskog pjesnika u istoriji drame.

Režiju je uradila Makedonka Nina Nikolikj, koja je navela da su šest mjeseci intenzivno radili na predstavi koja će se igrati na dva jezika – bosanskom i makedonskom.

– Najveći dio rada realiziran je u Zenici, gdje smo imali i najbolje uslove. Jezička različitost nije nam bila nikakav problem – kazala je Nikolikj, koja je zadovoljna da će predstava napokon izaći pred publiku u Zenici i Skoplju te dati konačan sud o urađenom poslu.

Glavna uloga povjerena je bh. glumcu, članu ansambla BNP-a Enesu Salkoviću, koji će glumiti lik Othella.

– Mi, glumci, smo tu da kroz jedan ritual predstavu donesemo publici. Ovo je za mene najznačajniji i najodgovorniji zadatak u dosadašnjoj karijeri. Možda sam mlad, možda nemam nekog životnog iskustva, ali sam se trudio da dam svoj pečat – kazao je Salković.

Druga premijera bit će održana 4. decembra u Skoplju, ali će je u narednom periodu vidjeti i publika u drugim državama regiona.

Dolazak na zeničku premijeru predstave potvrdio je i ambasador Sjeverne Makedonije u BiH Ekrem Ebibi.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.