Kultura

petak u mostaru

Otvara se izložba slika Marinka Slipca pod nazivom “Figuracija snova”

31/01/2023

Izložba "Figuracija snova" sadrži petnaestak slika različita formata. Likovni kritičari uglavnom su je povezali uz apstraktni ekspresionizam, s ponekim dodavanjem realističnih likova

Izložba slika “Figuracija snova”, autora Marinka Slipca, bit će otvorena u petak, 3. februara, u 19 sati u Galeriji Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Izložba “Figuracija snova” sadrži petnaestak slika različita formata. Likovni kritičari uglavnom su je povezali uz apstraktni ekspresionizam, s ponekim dodavanjem realističnih likova.

Ovo će biti dvanaesta samostalna izložba ovog autora, a samostalno je izlagao u više gradova diljem BiH.

Iza njega je preko pedeset skupnih izložbi, te sudjelovanje na više desetina likovnih kolonija, a koja su se zbivala na prostoru Bosne i Hercegovine, te Osijek i Zagreb u Hrvatskoj (“Pasionska baština”).

Djelovao je i u drugim oblastima kulture. Tako je utemeljio i vodio Zavičajnu zbirku “Baština” (s botaničkim vrtom) u Novome Travniku od 2004. do 2016. godine. Kroz to djelovanje, objavio je više znanstvenih radova iz oblasti arheologije i etnologije, te je bio sudionik znanstvenih simpozija iz istih oblasti. Autor je knjige “Tradicijski obrti Hrvata u Bosni i Hercegovini” (2017.), a koautor je monografije “Guča Gora” (2009.).

Iz povezanog razdoblja su i njegovi dokumentarni filmovi na temu botanike (Stari – Carski hrast, Divovi središnje Bosne i Tise u Bosni i Hercegovini).

Autor je i likovnih ilustracija za više knjiga, tekstova kataloga za likovne i dokumentarne izložbe, te je postavio brojne scenografije za razna kulturna zbivanja. Primio je više priznanja za doprinos u oblasti kulture, priopćeno je iz Hrvatkog kulturnog društva (HKD) “Napredak” – Glavna podružnica Mostar.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.