Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Umjetnička galerija

Otvaranje izložbe ‘Ivo i Luka Šeremet’ 24. augusta

Ivo_i_Lukaseremet

Izložbu organizira Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine u saradnji sa Općinom Novi Grad, gdje će biti i postavljena

Izložba “Ivo i Luka Šeremet” bit će otvorena za javnost od ponedjeljka 24. augusta u galeriji Općine Novi Grad Sarajevo.

Izložbu organizira Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine u saradnji sa Općinom Novi Grad, gdje će biti i postavljena.

Osnovni element likovnog jezika Ive Šeremeta je boja. Kroz boju se ispoljava njegov spontani slikarski rukopis. Energični, strastveni i dugi potezi kista primjetni su na njegovim pejzažima, dok motivima koji prikazuju mrtvu prirodu Šeremet pristupa preciznije i detaljnije. Opisani likovni izraz, sa uticajima francuskog slikarstva na području bivše Jugoslavije tridesetih i četrdesetih godina 20. vijeka, naziva se koloristički realizam, intimizam ili poetski realizam.

Drugačiju slikarsku prirodu od starijeg brata Ive, Luka Šeremet ispoljava kroz akvarel. Ova slikarska tehnika zahtjeva mnogo vještine i strpljenja, te se tonovi boje grade od najsvjetlijih i prozirnih, ka tamnijim i zasićenijim. Sadržaji njegovih slika su prizori iz kafane, gradske ulice i kuće, što nam svjedoli o tome da je Luka Šeremet slikar koji teži prikazati moderni gradski život. Kadrovi slika često su odječeni i u malim formatima prikazuju specifične gradske predjele, saopćeno je iz Umjetničke galerije BiH.

Iz Umjetničke galerije BiH i Općine Novi Grad mole građane koji budu posjetili Galeriju Općine da se prilikom posjete pridržavaju svih mjera zaštite propisanih od nadležnih institucija, u cilju spriječavanja širenja koronavirusa.

Izložba “Ivo i Luka Šeremet” će biti otvorena do 4. septembra.