Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otvoren poziv za Školu kreativnog dokumentarnog filma

pravo ljudski2222

Pravo Ljudski Film Festival, uz podršku Nacionalne fondacije za demokratiju (NED) iz Washingtona i lokalnih partnerskih organizacija, danas je objavio poziv za šesto izdanje Škole kreativnog dokumentarnog filma “Ko je vidio video?!”.

Traži se devet mladih autora koji će proći kroz inovativni obrazovni program i dobiti direktno iskustvo stvaranja kratkog kreativnog dokumentarnog filma, pod mentorstvom filmskih autora sa dugogodišnjim međunarodnim iskustvom.

“Ko je vidio video?!” je raznolik i neformalan obrazovni program za razvoj i produkciju dokumentarnog filma, sačinjen od nekoliko segmenta koji uključuju kreativno promišljanje i pristup stvaranju, istraživanju i razvoju dokumentarnog filma, režiju, kameru i zvuk, montažu i post-produkciju.

Jedan od ciljeva ove filmske škole je okupiti mlade autore iz različitih dijelova BiH kako bi istražili nove dokumentarne oblike. U centru pažnje stoji refleksivno, kolaborativno filmsko stvaralaštvo, a traže se mlade osobe sa stavom i strašću prema dokumentarnim pričama i idejama, koje dolaze iz sredina i konteksta sa ograničenim pristupom neformalnom filmskom obrazovanju.

Kriteriji su – starosna dob između 17 i 23 godina, prebivalište u BiH i poznavanje engleskog jezika, a škola je otvorena za svakoga, međutim posebno se traže učesnici koji imaju već nekog iskustva u kreativnom procesu.

Škola će trajati od 11. do 20. aprila 2018, a planirano je da filmski radovi budu predstavljeni tokom 13. Pravo Ljudski Film Festivala, koji se održava u novembru.

Konkurs je otvoren od 26. marta do 5. aprila, saopćeno je iz Pres službe Pravo Ljudski Film Festivala.