Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostar

Otvorena izložba “Tragovi” akademika Mehmeda A. Akšamije

izlozba aksamija (1)

Dodao je kako ovaj ciklus broji 333 djela te da je na ovoj izložbi u Mostaru predstavljeno njih oko 60

Izložba radova “Tragovi/Traces”, likovni projekt akademika Mehmeda A. Akšamije, otvorena je u srijedu navečer u Galeriji kraljice Katarine Kosača u Mostaru.

Jedan od promotora izložbe Marin Ivanović naglasio je kako je Mehmed Akšamija umjetnik koji dolazi iz umjetničke porodice te da je riječ o umjetniku koji je postmodernistički u likovnom smislu, a koji ima svoje jasno korijenje u tradiciji.

– Njegova umjetnost proizlazi prvenstveno iz nasljeđa, iz tradicije, iz islamske ornamentike, koja je puno dominantnija, imanentna, u islamskoj umjetnosti nego što je to ovamo na zapadu, s jedne strane, a s druge strane u digitalnoj umjetnosti i jednoj osobnoj simbolici. U nekoj krhotini je prepoznao trokut, iz tog trokuta je razradio taj ogromni ornamentalni uzorak repeticijom trokuta u različitim pokretanjima, različitim bojama i stvorio je nešto što pomalo nalikuje na tepihe, a u tim tepisima također leži dio te tradicije, tog naslijeđa – naglasio je Ivanović.

Autor izložbe kazao je kako su ‘Tragovi’ simbioza njegovog rada koji je otjelovljen u sistemu jedne kompresije svih grafičkih i slikarskih disciplina do konca 19. stoljeća.

– Ja sam na osnovu toga pokušao da nađem vlastiti izričaj. To su određene geometrijske manipulacije koje su zasnovane i na tisku suhe igle i na dubokom tisku i na nekim slikarskim elementima i manualnom slikanju i manualnom crtanju i onda sve to zajedno je posredstvom digitalnog printa dobilo ovu formu koja se tu nalazi – naglasio je Akšamija.

Dodao je kako ovaj ciklus broji 333 djela te da je na ovoj izložbi u Mostaru predstavljeno njih oko 60.

Izložbu “Tragovi/Traces” organizirala je Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u suorganizaciji Bošnjačke akademije nauke i umjetnosti, a ona će ostati otvorena narednih sedam dana.

Mehmed A. Akšamija kao stvaralac u oblasti više likovnih disciplina, figurira preko četrdeset godina. Njegovo kreativno djelovanje karakterizira se korištenjem specifičnih izražajnih sredstava i mogućnosti medija svjetlopisa, digitalne grafike i dizajna, kao i kreativnom “simbiozom” svjetlopisa i klasičnih likovnih disciplina (slikarstvo, grafika, skulptura…) u cilju postizanja što svjesnijeg autorskog djelovanja unutar definiranja mnogih tematskih ciklusa.

Rođen je u Višegradu 1954. godine u obitelji poznatog majstora umjetničke fotografije Alije M. Akšamije. Diplomirao je na Katedri za fotografiju na FAMU (Fakultet filmskih i televizijskih umjetnosti pri Akademiji lijepih umjetnosti) u Pragu, Čehoslovačka (1979.). Postdiplomski studij okončao je 1981., a doktorat 1984. godine. Dr. Akšamija je također među osnivačima i redovitim članovima Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti – BANU, a od 2021. godine kao predsjednik ove ugledne ustanove. Od 2020. godine postao je redoviti član Europske akademije znanosti i umjetnosti (Academia Sceientiarium et Artium Europaea – Classe III Arts).