Kultura

70. berlinale

Počinje filmski festival u Berlinu, sve je u znaku politike i raznolikosti

20/02/2020

Oko 340 filmova biće prikazano na filmskoj smotri, od kojih je 37,9 odsto u režiji žena. Od 18 filmova u trci za Zlatnog medvjeda, šest su režirale žene ili su bile asistenti reditelja

U Berlinu danas počinje 70. izdanje Međunarodnog filmskog festivala Berlinale koji će biti u znaku politike i raznolikosti, teme koje su aktuelne u filmskoj industriji.

Poslije dodjela filmskih nagrada BAFTA i Oskara čiji su organizatori kritikovani zbog nedostatka rediteljki i tamnoputih umjetnika, Berlinale obećavaju da će promijeniti taj trend.

Jedan od organizatora festivala Karlo Čatrijan obećao je posebno mjesto za raznolikost. Čatrijan i Holanđanka Marijet Risenbek ove godine mijenjaju Ditera Koslika koji je vodio festival 18 godina, prenosi agencija Beta.

Oko 340 filmova biće prikazano na filmskoj smotri, od kojih je 37,9 odsto u režiji žena. Od 18 filmova u trci za Zlatnog medvjeda, šest su režirale žene ili su bile asistenti reditelja.

Organizatori filmskog festivala su prošle godine, usred debate o seksizmu i manjku žena, potpisali dogovor o što većoj rodnoj ravnopravnosti. “Šest filmova nije ravnopravnost, ali smo na dobrom putu da to postignemo”, rekao je Čatrijan.

Među tih šest filmova pod dirigentskom palicom žena su “First Cow” Amerikanke Keli Rejčard, figure nezavisnog filma, i “The Roads not taken” Britanke Sali Poter sa Havijerom Bardenom, Eli Fening i Selmom Hajek u glavnim ulogama.

Počasnog Zlatnog medvjeda će ove godine biti uručen glumici Helen Miren.

Na festivalu se očekuje dolazak Hilari Klinton, koja će predstaviti jedan dokumentarni film u nekoliko nastavaka, kao i Kejt Blančet koja je predstavnica pokreta “Time’s Up”, osnovanog za odbranu žena u filmskoj industriji.

Ukrajinski reditelj Oleg Sencov, koji je pet godina bio u ruskom zatvoru, predstaviće ostvarenje “Numbers” insipirisano njegovim zarobljeništvom.

Za Zlatnog medvjeda će se boriti izmedju ostalog “There is no evil” iranskog reditelja Muhameda Rasulofa, čiji je film zabranjen u Iranu. U konkurencijji su brazilski film o ropstvu “Todos os mortos”, kao i dokumentarno ostvarenje Ritija Pana “Irradiated” posvećen sjećanju na genocid u Kambodži.

“Filmovi imaju pretežno mračnu stranu, a to je vjerovatno zbog toga što ostvarenja koja smo birali, gledaju na sadašnjost bez iluzija – ne da bi se izazvao strah, već da bi se otvorile oči”, rekli su organizatori.

Predsjednik žirija će biti glumac Džeremi Ajrons, a drugi članovi žirija su između ostalog francuska glumica Berenis Bežo, Italijan Luka Marineli, američki reditelj Kenet Lonergan i Brazilac Kleber Medonsa Filho.

Prošlogodišnji dobitnik Zlatnog medvjeda bio je film “Sinonimi” izraelskog reditelja Nadava Lapida.

Međunarodni filmski festival u Berlinu je osnovan 1951., a od 1978. godine redovno se održava svake godine u februaru. Smatra se najposjećenijim filmskim festivalom na svijetu, sa 274.000 prodatih ulaznica godišnje.

Na festivalu se dodjeljuju nagrade Zlatni medvjed za najbolji film, Gran pri žirija, kao i Srebrni medvjedi za najboljeg reditelja, glumca, glumicu, scenario i filmsku muziku. Od 1992. na tom festivalu se dodjeljuje nagrada Tedi za film koji se bavi tematikom LGBT populacije.

Organizatori su ove godine saopštili da povlače nagradu Alfred Bauer, nazvanu po bivšem direktoru festivala, nakon otkrivanja da je bio povezan sa nacizmom.

Ovogodišnji festival traje do 1. marta.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.