Kultura

Počinje humanitarni festival balkanske umjetnosti “Spiritus Progenitum”

27/12/2017

Humanitarni festival balkanske umjetnosti „Spiritus Progenitum“, čija je svrha predstavljanje umjetnosti kreativnih mladih ljudi, bit će otvoren danas u Sarajevu.

Festival organizuju udruženje „Val“ i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u saradnji sa Historijskim muzejem BiH. Predsjednica Udruženja “Val” i organizatorica festivala Ana Dominik Rodić je na konferenciji za novinare podsjetila da je festival „Spiritus Progenitum“ nastao prije pet godina.

– Festival predstavlja pomoć kulturi i mladim ljudima da bolje izraze svoju kreativnost, a pored toga je na neki način i pomoć društvu kroz određene humanitarne aktivnosti. “Spiritus Progenitum” ostavlja prostor kreativcima da se izraze o onome što im predstavlja prepreku u društvu – kazala je Dominik Rodić.

U sklopu festivala bit će priređene književne večeri, kao i likovna izložba „Tri jezika pod istim krovom“ gdje će kreativne osobe i umjetnici moći izraziti svoje mišljenje o toj temi. Udruženje „Val“, kako je dodala Dominik Rodić, ugostit će umjetnike iz Srbije, Hrvatske i BiH, a izložbu će podržati i likovni umjetnici iz Washingtona.

Uz umjetnike koje okuplja udruženje „Val“ svoj doprinos ovom projektu dao je i sarajevski umjetnik Damir Nikšić jednim svojim radom, odnosno plakatom posvećenom pitanju o jezicima.

Posebni gosti festivala ove godine su KUD „Modrački mornari Šerići“ iz mjesta Šerići u Živinicama koji će predstaviti različite vrste autohtonih regionalnih narodnih nošnji.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.