Kultura

Online

Predstava ‘Kraljevo’ na ovogodišnjem Festivalu Miroslava Krleže

04/07/2020

Vukoja je dodao kako uvrštenje u festivalski program svjedoči da su uspješno odgovorili na produkcijski izazov uprizorenja drame

Predstava “Kraljevo” Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru (HNK Mostar) rađena u režiji Ivana Lea Leme i po Krležinom tekstu, bit će online izvedeno na ovogodišnjem Devetom festivalu “Miroslav Krleža”, a izvedba će se moći pratiti večeras, 4.srpnja, u 20 sati na YouTube kanalu HNK Mostar.

Premijernom izvedbom spomenute predstave, HNK Mostar je 22. rujna 2019. počeo obilježavanje 25. godišnjice osnutka, priopćeno je iz HNK Mostar.

“Budući da se radi o jednom od scenski najzahtjevnijih komada Miroslava Krleže te imajući u vidu (malo) brojnost našega dramskog ansambla, kao i prostorno-tehnička ograničenja, bio je to za nas veliki kreativni i produkcijski izazov“, kazao je ravnatelj ove kazališne kuće Ivan Vukoja.

Vukoja je dodao kako uvrštenje u festivalski program svjedoči da su uspješno odgovorili na produkcijski izazov uprizorenja drame.

“Činjenica da smo uvršteni u glavni program 9. festivala ‘Miroslav Krleža’, svjedoči nam da smo uspješno odgovorili kako na kreativni tako i na produkcijski izazov uprizorenja drame koja je na svoju praizvedbu čekala punih 40 godina. Hvala Goranu Matoviću, ravnatelju Festivala, ne samo na uvrštavanju u festivalski program, nego i na oduševljenju nakon odgledane predstave te ogromnom trudu i namjeri da se predstava odigra na Markovu trgu u Zagrebu”, istakanuo je Vukoja.

Ravnatelj Festivala Miroslava Krleže Goran Matović odmah nakon pogledane predstave u betonskom podrumu HNK gdje je formirana nova scena prigodnog naziva “H-alter scena”, poželio ju je postaviti na Markov trg,  između Vlade, Sabora i Markove crkve, a kako kaže, prijedlog su sa simpatijama primili redatelj Lemo i ravnatelj Vukoja.

“Međutim, zbog svih poznatih nepogoda koje su nas zadesile, nažalost nismo mogli realizirati gostovanje na način kako smo zamislili, ali smo se spojili s HNK Mostar. Festival Miroslav Krleža u svom redovitom repertoaru ima predstavu ‘Kraljevo’ koja se u realnom vremenu igra u Mostaru, a preko video-linka Teatra poezije i Festivala ‘Miroslav Krleža’ svi je zainteresirani mogu gledati na YouTube kanalu” kazao je Matović.

Dodao je kako spomenuta predstava ima nešto što je avangardno, posebno, naprosto prati i čita duh Miroslava Krleže.

Redatelj predstave Ivan Leo Lemo prati ovaj festival od njegovog početka te je izuzetno počašćen što “Kraljevo” gostuje na njemu.

“Ove godine su tu i Ecijina ‘Bobočka’ i naše ‘Kraljevo’ HNK Mostar. Osobito mi je drago da uz veterane HNK Mostar Jelenu Kordić Kuret i Roberta Pehara, u predstavi igraju i polaznici Dramskog studija mladih. Slavimo Krležu! 7. srpnja njegov je rođendan. Uvijek je dobro okupiti se oko njegove misli, riječi, djela i neviđenog utjecaja na hrvatsku književnost i hrvatsku kulturu općenito” zaključuje Lemo.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.