Kultura

reditelja Admira Glamočaka

Predstava “Vođa” premijerno u petak u Narodnom pozorištu Sarajevo (VIDEO)

26/02/2020

''Vođa'' je, prema opisu Almira Imširevića koji je zaslužan za adaptaciju i dramatizaciju, ''bajka za odrasle''

Dramska predstava ”Vođa” rađena prema motivima filma ”Veliki diktator” Charlesa (Charlie) Chaplina, a u rediteljskom osvrtu Admira Glamočaka, premijerno će biti izvedena u petak, 28. februara na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

”Vođa” je, prema opisu Almira Imširevića koji je zaslužan za adaptaciju i dramatizaciju, ”bajka za odrasle”.

– Nema skitnice, ovo nije priča u kojoj pokušavamo da zabavimo ljude imitacijom Charlesa Chaplina. Bajka je na način da smo sumirali više vremena, a sve iz razloga jer su diktatori promijenili lice. Nije više jedan kojeg je Chaplin razotkrio, mi živimo u svijetu koji ima puno više diktatora – rekao je Imširević danas na konferenciji za medije u povodu premijere.

Reditelj Admir Glamočak je istakao da je svaka sličnost u predstavi sa političarima namjerna, jer mu se činilo da sve što se u teatru radi ne može biti snažnije od onoga što se gleda u vijestima.

– Nismo napravili angažovani teatar, nego smo napravili bajku u kojoj imaju loši ljudi i malo manje loši – naveo je Glamočak.

Vršilac dužnosti umjetničkog direktora Drame NPS Slaven Vidak je podsjetio da se ove godine navršava 80 godina od kontroverznog filma ”Veliki diktator”, koji se bavi temom rastućeg zla.

– Svjedoci smo da je to danas univerzalna tema. Mi smo željeli napraviti predstavu koja će govoriti o nama samima, ali ne kroz metafore razumljive nekima, nego napraviti narodnu predstavu – naglasio je Vidak.

Naslovnu ulogu u predstavi igra Izudin Bajrović, a tu su i Ejla Bavčić Tarakčija, Kemal Rizvanović, Vedran Đekić, Mak Čengić, Milan Pavlović, Merima Lepić Redžepović, Slaven Vidak, Aldin Omerović, Alisa Čajić Drmać i Belma Salkunić, dok će se na sceni naći i nekoliko mladih glumaca.

Predstava će biti izvedena u okviru ovogodišnjeg programa Festivala “Sarajevska zima”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.