Kultura

U Galeriji Zvono

Predstavljanje knjige “Bljuzga u praskozorje” Predraga Ličine

18/04/2019

Predrag Ličina je pisac, filmski reditelj i kritičar, autor brojnih muzičkih i reklamnih spotova, te autor filmskog hita "Posljednji Srbin u Hrvatskoj"

Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti ‘Zvono’ najavilo je za petak u Sarajevu predstavljanje knjige ”Bljuzga u praskozorje” Predraga Ličine.

Kako se navodi u najavi tog događaja, “Zbirka priča ‘Bljuzga u praskozorje’ Predraga Ličine sastoji se od tri duže priče, možda čak novele. Novela zvuči tako francuski i art, a Ličina je autor izronio iz pop kulture, uglavnom američke, njegove priče najviše duguju stripu i filmu i žanrovima”.

– Sve tri priče su satire na aktualne hrvatske nedaće i nestašluke, vrzmaju se oko žanrova, bešavno spajaju komediju, horor, romansu i (znanstvenu) fantastiku, hvataju razdoblje od Oluje 1995. do – budućnosti koja je prije distopijska nego utopijska. Konkretnije, u ovim urnebeskim pričama možete sresti grupicu hevimetalaca Srba na traktoru s prikolicom na kojoj voze u lance zavezanog crnca kako bježe u Banja Luku i nalijeću na hrvatske vojnike od kojih je barem jedan panker; Mesija i Žutog na ljetovanju, otprilike Pišonju i Žugu 2.0, pripadnike nove generacije, geekove i jednako neodoljive luzere koji susreću vanzemaljce i upoznaju se s problemom lošeg gospodarenja vodenim resursima ili priču o tome što se događa kada se Zemlja prestane okretati, pa u Hrvatskoj zauvijek osvane i ostane prvi dan zime, bljuzga u praskozorje…” – navodi se.

Predrag Ličina je pisac, filmski reditelj i kritičar, autor brojnih muzičkih i reklamnih spotova, te autor filmskog hita “Posljednji Srbin u Hrvatskoj”.

Knjiga će biti prezentirana u okviru aktuelne postavke u Galeriji Zvono “I vozila ubijaju, zar ne” Milomira Kovačevića Strašnog.

Na promociji će o knjizi, osim autora, govoriti Kruno Lokotar i Kristina Ljevak.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.