Kultura

Predstavljanje knjige “Vjera i kultura” prof. dr. Franje Topića

08/04/2018

U okviru Napretkovih uskrsnih dana, u sarajevskom Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u petak, 13. aprila u 19 i 30 sati bit će predstavljena knjiga prof. dr. Franje Topića „Vjera i kultura“, izašla u nakladi Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu i Glasa koncila.

O ovome djelu govorit će kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, prof.dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu I Piergiorgio Sciacqua, dopredsjednik MCL i supredsjednik EZA (Italija), a predstavljanje će moderirati doc.dr. Pavle Mijović.

-Topićeva ‘Vjera i kultura’, knjiga koja je već promovisana u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini izazvala je veliku pažnju, prije svega u akademskoj zajednici, kojoj je primarno i namijenjena. Ali, jednako tako i širokoj kulturnoj javnosti, jer, kako je kazao jedan od recenzenata prof. dr. Mile Babić, na savremen, priopćiv i kritički način raspravlja o temama važnim za život suvremenog čovjeka – navodi se u priopćenju Tajništva HKD “Napredak”.

Prof. dr. Mato Zovkić, Topićevu knjigu smatra “ogledalom autorova rada na području kulture i fundamentalne teologije”. Ponajprije, kaže, što argumentirano razgrađuje svaki dogmatizam, fundamentalizam i fanatizam, bez obzira na to pozivaju li se oni na religiju, filozofiju ili znanost.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.