Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

livno

Predstavljen treći broj muzejskog časopisa “Cleuna”

cleuna

Časopis je dobio ime po latinskom nazivu grada Livna, a u njemu su sadržani radovi iz područja arheologije, etnologije, umjetnosti, povijesti umjetnosti, povijesti i bibliografije

U okviru proslave Dana grada Livna u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica u petak je predstavljen treći broj muzejskog znanstveno stručnog časopisa “Cleuna”.

Časopis je dobio ime po latinskom nazivu grada Livna, a u njemu su sadržani radovi iz područja arheologije, etnologije, umjetnosti, povijesti umjetnosti, povijesti i bibliografije.

Direktorica Franjevačkog muzeja i galerije Gorica Dražena Džeko kazala je da u “Cleuni” prevladavaju teme koje se tiču livanjskoga kraja. Pored domaćih autora u časopisu su zastupljeni i autori iz drugih ustanova, pa su tako u novoj broju svoje radove objavili svjetski priznati osmanisti prof. Michael Ursinus i prof. Nenad Moačanin.

Cleunu su predstavio profesor na Filozofskom fakultetu u Mostaru Damir Zorić i Bratislav Teinović iz Muzeja Republike Srpske.

– Časopis svojom uzornom uređenošću i širokim rasponom tema izlazi van okvira Livna. On je ogledalo rada djelatnika Franjevačkog muzeja i galerije Gorica Livna i daje veliki doprinos u upotpunjenju opće naučne slike. Kao takav može biti poticaj drugim ustanovama koje se bave sličnim aktivnostima – kazao je dr. Zorić.

Proslava Dana grada Livna nastavlja se u subotu svečanom sjednicom Gradskog vijeća u dvorani Narodnoga sveučilišta. Dana grada obilježava se 28. septmbra na datum prvog pisanog spomena Livna u povelji kneza Mutimira iz 892. godine.