Kultura

Predstavom “Ustav Republike Hrvatske” otvoren Festival Osmijeh Sarajeva

13/05/2017

‘Predstavom “Ustav Republike Hrvatske” Satiričnog kazališta Kerempuh iz Hrvatske, rađenom u režiji Vinka Brešana s autorskim potpisom Ante Tomića i Rajka Grlića, večeras je u Bosanskom kulturnom centru svečano otvoreno prvo izdanje Regionalnog festivala pozorišne komedije “Osmijeh Sarajeva”.

Tokom devet dana Festival će ponuditi isti broj predstava respektabilnih pozorišnih kuća iz zemalja okruženja, a svaku će večer u okviru muzičkog dijela programa biti organiziran Sarajevsko after party uz nastupe zvučnih imena rock scene.

“Ustav Republike Hrvatske” intimna je priča o bračnom paru i njihovom komšiji koji živi s ocem u Zagrebu, koja se kroz niz situacija raspliće analizirajući odredbe hrvatskog Ustava i njihovu istinsku utemeljenost u stvarnosti.

Komične situacije na scenu donose kroz međusobne odnose i različite situacije policajac Srbin i njegova žena Hrvatica, te komšija homoseksualac koji je u proteklom ratu nosio ustašku uniformu, kao i njegov otac. Priča je to o predrasudama, ljudskosti, osobama koje su sretne i onima kojima život prolazi u tuzi. Svi su u suštini u potrazi za srećom, zapleteni u društvene norme i zakonske okvire koji su im često barijera na tom putu.

Uloge su ostvarili Borko Perić, Nikša Butijer, Ana Maras Harmander, Damir Poljičak, Matija Šakoronja i Vedran Mlikota, a publika je njihove glumačke kreacije nagradila višeminutnim aplauzom i pozivom na bis.

Nakon predstave nastupio je bend Karne.

Festival će u takmičarskom dijelu programa ponuditi osam predstava iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i BiH, a nagrade će završnu noć biti dodijeljene u pet kategorija – najbolja predstava, najbolji glumac, najbolja glumica, te u kategoriji najbolji mladi glumac i najbolja mlada glumica.

Na sutrašnjem programu je predstava “Strujosek” Ateljea 212 iz Srbije, nakon čega će publiku zabaviti bend Pochko & New Primitives.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.