Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Narodno pozorište SarajevoPremijera baleta 'Uspavana ljepotica' P.I. Čajkovskog 23. aprila

Premijera baleta “Uspavana ljepotica” P. I. Čajkovskog 23. aprila

nps

Zadnja predstava “Uspavana ljepotica” na repertoaru NPS bila je 1956. godine u postavci Franje Horvata

Nepuni mjesec nakon operne premijere “La boheme”, u Narodnom pozorištu Sarajevo (NPS) će 23. aprila premijerno biti izvedena predstava klasičnog baleta Petra Iljiča Čajkovskog “Uspavana ljepotica” u koreografiji i režiji Dinka Bogdanića iz Splita.

U predstavi igraju solisti i ansambl baleta Narodnog pozorišta Sarajevo, zajedno sa nekoliko gostujućih solista iz Hrvatske i Srbije te uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati Samra Gulamović.

Zadnja predstava “Uspavana ljepotica” na repertoaru NPS bila je 1956. godine u postavci Franje Horvata.

Direktor NPS Izudin Bajrović na press konferenciji je kazao da se radi o jednom od najznačajnijih i najzahtjevnijih djela u baletskoj umjetnosti.

– Naš ansambl, naizgled nejak, pokazao je da ima snage da se uhvati u koštac sa najzahtjevnijim djelom svjetske baletske literature. Nadam se da će to prepoznati i naša publika. Naravno, morali smo se pojačati na onim mjestima na kojim nemamo svog kadra, pa će dio ansabla na predstavi činiti i gošća Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) iz Splita Bojana Lipovšćak te Igor Pastor iz Srbije – kazao je Bajrović.

V.d. umjetničkog direktora baleta NPS Belma Čečo-Bakrač rekla je “da je put do realizacije ove predstave bio dug, te da se krenulo ni od čega”.

– Drago mi je da se cijeli tim saradnika, nekih novih mladih lica, okupio oko premijere. Postaviti balet u tri čina nije mala stvar i u tom kontekstu naša kuća može biti sretna i zadovoljna da u današnje vrijeme stvaramo i radimo kao najveće pozorišne kuće, ne samo u regiji već i u svijetu. Čajkovski je po drugi put u dvije godine na našem repertoaru. Publika će 23. i 24. aprila na našoj sceni imati priliku da vidi plejadu mladih umjetnika, koji su proteklih sezona stasali i dobili zahtjevne solističke i minisolističke uloge. Baz obzira na trenutne poteškoće, moramo gajiti jednako i klasični i moderni repertoar, to je naša dužnost jer smo jedini balet u državi – kazala je Čečo-Bakrač.

Ona je dodala da su kostimi za predstavu ovom prilikom posuđeni od HNK Split.

Koreograf Dinko Bogdanić, vrhunski baletski umjetnik, plasač i pegadog, kazao je da su u NPS pored određenih problema, “uspjeli napraviti predstavu u tri čina sa prologom, sa tri i po sata muzike”.

– U Sarajevo sam došao da se zahvalim za sve one divne dane koje samo imao u prošlosti, kada sam ovdje gostovao kao mladi plesač. Postoji jedna divna umjetnička veza između ansambla sarajevskog baleta i mene osobno. “Uspavana ljepotica” je veliki zadatak koji smo prilagodili našim mogućnostima i plesačima. Napravili smo jedan lijepi događaj i publika će imati priliku da vidi ono što smo radili u zadnja dva mjeseca – kazao je Bogdanić.

Prva repriza klasičnog baleta Petra Iljiča Čajkovskog “Uspavana ljepotica” najavljana je za srijedu, 24. aprila.