Kultura

široki brijeg

Promocija knjige Mustafe Mustafića na MFF-u – “Miris filmske trake”

23/08/2019

redsjednik je Asocijacije snimatelja Bosne i Hercegovine i dobitnik brojnih nagrada i priznanja

Knjiga filmskog snimatelja i direktora fotografije Mustafe Mustafića “Miris filmske trake”, bit će predstavljena 24. avgusta u 11 sati u Narodnoj knjižnici u Širokom Brijegu u sklopu Mediteran Film Festivala.

Mustafić se u knjizi sjeća prvih kinoklubova i rađanja bh. kinematografije, kao i filmskih uspješnica u kojima je učestvovao, najprije kao volonter, zatim kao asistent da bi ubrzo postao vodeći snimatelj.

Mustafa Mustafić rođen je 1942. godine u Sarajevu. Početkom šezdesetih godina postaje član filmskog kluba Riječ mladih i Kinokluba Sarajevo. Studirao je na Akademiji filmskih umjetnosti u Zagrebu, a od 1965. godine postaje član Udruženja filmskih radnika. Od 1969. do 1979. radi kao filmski snimatelj na Televiziji Sarajevo.

Godine 1980. ponovo počinje raditi kao slobodni filmski radnik i u tom statusu ostaje do odlaska u penziju. Više godina radio je kao predavač filmske fotografije za studente režije na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Danas povremeno radi autorske dokumentarne filmove i predaje kameru na Sarajevo Film Academy. Predsjednik je Asocijacije snimatelja Bosne i Hercegovine i dobitnik brojnih nagrada i priznanja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.