Kultura

Sarajevo

Promovirana knjiga “Neodoljivi mit – Sin dvosjeklog mača” Abdurrahmana Zukića

12/06/2019

U Centru za kulturnu, vila Hadžihalilovića na Dobrinji, održana je omladinska večer u okviru tradicionalne manifestacije „Novogradski dani 2019“, na kojoj je promovirana knjiga „Neodoljivi mit – Sin dvosjeklog mača“, autora Abdurrahmana Zukića, sedamnaestogodišnjeg učenika Dobrinjske gimnazije.

Promotori knjige bili su mr. Aida Hodžić, profesorica bosanskog jezika i književnosti i mr. sc. Semir Salihović, profesor islamske vjeronauke u Gimnaziji Dobrinja, a program je upotpunjen i čitanjem odabranih odlomaka iz knjige u interpretaciji Iman Karović, te stihova Envera Čolakovića „Đerzelezu Ale“ u izvedbi Emira Trpeza.

U ugodnoj atmosferi i uz prisustvo ljubitelja pisane riječi, Abdurrahmanovih profesora, školskih drugova i prijatelja, te drugih gostiju, predstavljena je knjiga mladog autora koji je svoj trogodišnji istraživački rad pretočio u jedinstveno i vrlo interesantno štivo namijenjeno široj čitalačkoj populaciji.

Ideja za nastanak knjige krenula je iz školske klupe, iz ljubavi prema historiji i svojoj domovini. Abdurrahman je na knjizi radio od devetog razreda osnovne škole, tačnije nakon što je njegova priča „Vremenska vrata“ prvonagrađena na „Preporodovom“ konkursu za literarni rad o temi „Bosansko kraljevstvo“ što ga je dodatno inspirisalo za nastavak istraživanja. Njegova dječačka interpretacija knjizi daje sinergiju historijske fikcije naučno – fantastičnih elemenata napisanih kao avanturistički dnevnik mladog historičara, oduševljenog bogatom historijom svoga naroda. U tom smislu, Abdurrahman je u svojoj knjizi pokušao prenijeti romantičarski duh iz djela Envera Čolakovića „Legenda o Ali-paši“ i historijski književni izraz Mehmedalije Maka Dizdara nastojeći pri tom da kreira cjelinu s istraživačkim stilom i brzom radnjom koja ga je oduševljavala čitajući novije romane.

Ovaj talentirani mladi čovjek oduševio je sve prisutne svojim izlaganjem, načinom razmišljanja, historijskim izražajem i motivacijom za ovo jedinstveno književno djelo koje donosi nešto više od 20 priča o sedmičnom životu historičara Zulfikara Bakića.

Promocija je propraćena aplaudiranjem publike, pozitivnim komentarima, ali i vrlo interesantnim pitanjima upućenim autoru, kao i preporukama za nastavak njegovog istraživačko – stvaralačkog puta, saopćeno je iz Pres-službe Općine Novi Grad.

Komentari

Autor: Abdurrahman Zukić, promocija knjige

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.