Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Promovisana knjiga “Vrata od romora” Milovana Marčetića

Приједор – промоција књиге Милован

Beogradski književnik Milovan Marčetić, porijeklom iz Prijedora, večeras je u Gradskoj čitaonici promovisao najnoviju zbirku poezije “Vrata od romora”.

Riječ je o knjizi koju čini Marčetićev izbor osamdesetak pjesama iz šest dosad objavljenih knjiga, te pet novih pjesama.

“Poezija zahtijeva preciznost veću nego proza. Bez obzira što je riječ o metaforičkom govoru, izrazi moraju biti precizniji, tačniji. Što se tiče naziva zbirke, romor je relativno ujednačen zvuk i poezija može ličiti u nekom smislu na romor”, naveo je Marčetić.

Književnik Ranko Risojević rekao je na promociji da najnovija Marčetićeva knjiga predstavlja izuzetnu zbirku odabranih pjesama, od kojih je neke autor i skraćivao da bi u tom novom rasporedu zazvučale koherentno.

“On je stare pjesme skraćivao po nekoliko stihova jer je riječ o perfekcionisti, o učenom pjesniku, koji je prošao kroz fakultetsko obrazovanje i stekao uvid u veliku svjetsku poeziju. To je poezija u kojoj se vodi stalni dijalog između pjesnika i drugih pjesnika koji su za njega bitni. Za njega je Crnjanski jedan od velikih pojmova koji su bitni za kompletnu srpsku literaturu uopšte, a naročito za poeziju”, naveo je Risojević.

Osim Risojevića, o najnovijoj Marčetićevoj knjizi govorio je i književnik Dušan Knežević.

“Vrata od romora” je treća knjiga izabranih pjesama Milovana Marčetića. Objavljena je pred prošlogodišnji Sajam knjiga u Beogradu, u ediciji “Povelje” iz Kraljeva.

Osim pjesničkih zbirki, Marčetić je objavio četiri knjige priča i jedan roman. Organizator prijedorske promocije bila je Matična biblioteka “Ćirilo i Metodije”.