Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prekompozicija budžeta fbih

Rešidat: Slobodni umjetnici ne smiju ostati uskraćeni za prihode

Samer_Residat1

Upravo su u ovom teškom periodu oni bili uz sve građane FBiH na način da su osmišljavali svoje programe putem društvenih mreža i youtube kanala

Poslanik koalicije DF-GS u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Samer Rešidat podnio je amandman na prijedlog rebalansa ovogodišnjeg budžeta FBiH u cilju da slobodni umjetnici ne ostanu uskraćeni za sredstva odnosno da se ne obriše, kako je već predloženo, transfer Udruženjima građana i organizacija iz oblasti kulture koji iznosi 260.000 KM.

To znači da se ta stavka “gasi” i da prilikom nekog narednog rebalansa nećemo biti u mogućnosti da pomognemo slobodnim umjetnicima.

Upravo su u ovom teškom periodu oni bili uz sve građane FBiH na način da su osmišljavali svoje programe putem društvenih mreža i youtube kanala. Tako su mnogima pomogli da ostanu normalni i veseli tokom krize – izjavio je za Fenu Rešidat.

Navodi da su mnogim umjetnicima sredstva iz federalnog budžeta jedini način ostvarivanja prihoda, te je amandmanom predložio da se stavka „Tekući transferi neprofitnim organizacijama-Udruženjima građana i organizacija iz oblasti kulture“ poveća za 120.000 KM čime bi sredstva na ovom kodu iznosila 120.000 KM.

Ova sredstva mogla bi se obezbijediti na način da se sa stavke „Tekući transferi neprofitnim organizacijama-Transfer za obnovu kulturnog i graditeljskog naslijeđa“ izdvoji 120.000 KM tako da se navedeni kod smanjuje sa 720.000 na 600.000 KM – pojasnio je Rešidat.