Kultura

Knjiga.ba

Roman Vesne Dedić “Ne dam te” najtraženiji naslovu u junu

01/07/2020

U centru radnje tog romana je Dunja Vukasanović, najpopularnija pop pjevačica na prostorima bivše Jugoslavije

Jedna od najpoznatijih spisateljica iz Srbije Vesna Dedić sa svojim novim romanom “Ne dam te” odmah je po objavljivanju tog djela zasjela na tron najtraženijih naslova u najvećoj online knjižari u BiH Knjiga.ba.

U centru radnje tog romana je Dunja Vukasanović, najpopularnija pop pjevačica na prostorima bivše Jugoslavije, odrasla je u vili na Dorćolu kao kćerka jedinica ugledne beogradske porodice i ubijeđena je da je ljubav kada ne zamjeramo jedno drugom ono što nas razlikuje, a obožavamo ono što nas spaja. U trenutku kada se upušta u romansu sa sedam godina mlađim muškarcem koji je odrastao u svijetu potpuno drugačijem od njenog, počinje da vjeruje da ljepota i seks omamljuju, ali da zbog dobrote nekog ne možeš da odeš. Erotska privlačnost, tajna šifra x111 i potreba da onoga do kog joj je stalo zaštiti od svojih slabosti i loših osobina uvlače je u ljubavnu priču predodređenu sticajem tragičnih okolnosti razloga za kraj.

U melodrami “Ne dam te… kraj je kad ja kažem”, koja se dešava u Srbiji od ljeta 1995. do proljeća 2020. godine, čitalac prati Dunju kroz periode poslovnih padova i veličanstvenih uspjeha, koji uvijek zavise od toga da li je muškarcu kojeg voli dopustila da joj odredi koliko će trenutaka sreće imati.

Dunja Vuksanović se u romanu “Ne dam te” bori s nevjericom kada shvati da je najbolja prijateljica obmanjuje, suočava se sa sterilitetom, smrću roditelja i ljubavnim lomovima kada muškarci koje voli prolaze kroz poslovna i životna razočaranja, mijenjaju se i pokušavaju i nju da promjene. Čitalac prati Dunjine trenutke sreće na crvenom tepihu i najljepšim plažama svijeta, koji su nemjerljivi onim što osjeća na običnom drvenom čamcu kraj Dunava, gdje se, i kada je kraj neminovan, kune u početak i odlaže tugu.

“Top lista” za juni u knjižari Knjiga.ba je – 1. Ne dam te, 2. Razvijte svoj mozak, 3. Tvoj sin, Huckleberry Finn, 4. Institut, 5. Žrtva 2.117, 6. Medicina Poslanika Muhammeda – Savremeni pristup, 7. Da vam Minka nešto kaže, 8. Okruženi idiotima – Fenomenalan vodič za razumevanje onih koje je teško razumeti, 9. Sretna žena te 10. Nigdje, niotkuda.

Također, iz Kniga.ba preporučuju naslove: Bekim Sejranović – Nigdje, niotkuda. Glavni junak prvog romana Bekima Sejranovića čitav svoj život provodi u lutanju, poput nekakvog savremenog Odiseja. Nakon detinjstva u Bosni, prelazi u Rijeku gde provodi buntovničke srednjoškolske godine, da bi ga ratni vihor odnio u Norvešku. Tamo u egzilu, prinuđen je na novi početak.

No korijeni su prejaki i stalno ga vuku nazad, ali ona zemlja za kojom pati više nije ista. Stranac u Norveškoj, ali i u bivšoj Jugoslaviji, pripovjedač biva osuđen na lutanje meridijanima, onim geografskim i onim unutrašnjim, u vječitoj potrazi za izgubljenom zemljom i izgubljenim godinama.
Ali nije ovo samo puka autobiografija jednog nevoljnog apatrida. Pred sobom čitalac ima i filigranski ispletenu povjest XX vijeka ovih prostora, koju autor ispisuje kroz priču o historiji svoje porodice. Lutanja, izbjeglištva, egzil… kao usud jednog podneblja i pokretač vječitog počinjanja iznova kojemu se kraj ne nazire.

– Briljantan prvenac jednog od najtalentovanijih bosanskih pisaca i vjerovatno najsvježiji književni glas još od pojave Miljenka Jergovića. Zasluženo ovjenčan prestižnom regionalnom nagradom Meša Selimović (u konkurenciji Arsenijevića, Pištala i Albaharija), Sejranović je došavši niotkuda osvojio naklonost publike i kritike ovom knjigom – navodi se u saopćenju Knjiga.ba.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.