Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo domaćin reportera i umjetnika koji se bave savremenim ratovima

WARM

U Sarajevu će se od 28. juna do 2. jula održavati četvrto izdanje WARM festivala. Festival će ove godine ponuditi izložbe fotografija, filmske projekcije, tematske diskusije, kao i razne druge aktivnosti koje su u vezi za savremenim konfliktima, javlja Anadolu Agency (AA).

Organizator festivala je WARM, međunarodna Fondacija koja se bavi savremenim svjetskim konfliktima i koja je posvećena ratnom izvještavanju i ratnoj umjetnosti, kao i historiji, te sjećanju na ratove. Fondacija je posvećena promociji nadolazećih mladih talenata i njihovoj edukaciji.

Ove godine iz programa festivala izdvajaju se izložbe fotografija ‘Islam, to je i naša historija!’, “Tranzicije”, “Philippines Drug War” (Filipinski rat droge), ”Borba za Mosul”, izložba crteža ‘’Priče koje ne prestaju’’ (“Never Ending Stories”), dokumentarni filmovi ”Boko Haram: Porijeklo zla”, ”Dubina dva”, ”Legion of Brothers”, ”Clash”, ”Nestali u Siriji: slučaj protiv Assada”, ”Grad duhova”, ”Svetilište” i drugi.

Gosti WARM festivala su između ostalih Roy Gutman, američki novinar i dobitnik Pulitzerove nagrade za međunarodno izvještavanje, i Ron Haviv, američki fotoreporter čije su ratne fotografije iz BiH i Hrvatske obišle svijet.

U Sarajevu u okviru WARM Festivala, Haviv će uzeti učešće na konferenciji ‘’Zašto se sjećamo? Sjećanje i zaborav u vremenu i nakon rata’’.

Remy Ourdan, osnivač i predsjednik WARM Fondacije, počeo karijeru 1992. godine u Sarajevu pod opsadom i pokrivao je sukobe u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Ruandi, Kongu, Etiopiji, Kosovu, Makedoniji, Izraelu-Palestini, Afganistanu, Iraku, Meksiku i drugima.

Ourdan je izjavio kako Fondacija trenutno okuplja, pored fotoreportera, akademike, ali i historičare. Dodao je kako se festival tradicionalno održava krajem juna u Sarajevu, a cilj je otvoriti i centar u glavnom gradu BiH.

Autor je filma o opsadi Sarajeva čija će projekcija biti održana u subotu.

Dragana Solaković iz Gradske uprave izjavila je kako Grad Sarajevo baštini tradiciju festivalskog grada, grada kulture i grada mira te dodala kako je Sarajevo ove godine oficijelni pokrovitelj WARM festivala.

”Naš grad postaje centar i turističke ponude značajne za Evropu i za cijeli svijet, a samim tim ovo je tradicija gostoprimstva koju želimo da održimo“, dodala je Solaković.

Velma Šarić, projekt menadžer, izjavila je kako kako i ove godine WARM festival donosi raznovrstan spektar akademskih i umjetničkih dešavanja u Sarajevu.

”Ove godine ponosni smo predstaviti jednu veliku fotografsku multimedijalnu izložbu koja se zove ‘Islam -To je i naša historija’, koja govori o tome kako islam kroz vijekove egzistira na području Evrope i kako ustvari ta raznolikost koju Evropa posjeduje je jedno veliko bogatstvo”, rekla je Šarić koja je dodala je kako će izložba biti otvorena u Bošnjačkom institutu.

Prema njenim riječima ove godine ima devet filmskih projekcija, te izdvojila bosansku premijeru filma Međunarodnog Haškog tribunala koji govori o zločinu mučenja i o tome kako se prvi put u međunarodnom pravu tretira zločin mučenja.

Šarić je izdvojila i izložbu Damira Šagolja, jednog od najpoznatijih bh. fotoreportera. Šagolj je kurator izložbe o fer i balansiranom izvještavanju na Filipinima, odnosno problemu rata droge.

Ukazala je i na akademsku konferenciju koja se održava tri dana i tretira problem sjećanja, odnosno na koji način se postkonfliktna društva nose sa memorijom i na koji način se mogu okrenuti boljoj budućnosti.

”Jedna od posebnih stvari koja ove godine je dio WARM festivala je izložba ‘Tranzicije’, vanjska izložba na Skenderija mostu, koju će otvoriti jedan od najpoznatijih fotografa Ron Haviv, a govori o procesima tranzicije u Bosni i Hercegovini, Kolumbiji, Nepalu i SAD-u”, izjavila je Šarić.

Ove godine WARM festival donosi i projekciju filma ”Dubina dva“, srbijanskog reditelja Ognjena Glavonića, koja tretira problem masovnih grobnica pronađenih u okolini Beograda i na koji način se postkonfliktno društvo Srbije suočava sa prošlošću.

WARM Fondacija je formirana 2012. godine i okuplja najpoznatije svjetske repotere i fotoreportere koji se bave fer i balansiranim izvještavanjem iz konfliktnih i postkonfliktnih područja.

Ove godine WARM Fondacija će objaviti nova partnerstva, a jedno od njih je i sa Gradom Sarajevom.

Šarić je dodala kako WARM Fondacija planira otvoriti centar u Sarajevu koji će biti jedinstven projekat u svijetu, jer prema njenim riječima ne postoji fondacija koja tretira konfliktna i postkonfliktna društva na ovakav način.

Dodala je kako će i ove godine dosta mladih ljudi imati priliku da učestvuju u interaktivnim radionicama i konferencijama.

Akademik Paul Lowe izjavio je kako je konferencija inspirisana knjigom Davida Rieffa, sina književnice Susan Sonntag, u kojoj tretira pitanje sjećanja u zemljama poput BiH. Dodao je kako će na konferenciji biti tretirano pitanje na koji način tretirati prošlost.

Dodao je kako dolaze gosti iz gotovo cijelog svijeta.