Kultura

Sarajevo Film Festival: Prvak regionalne saradnje u jugoistočnoj Evropi

15/03/2017

Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) odabralo je Sarajevo Film Festival (SFF) za Prvaka regionalne saradnje u jugoistočnoj Evropi za 2016. godinu, a nagradu je na svečanosti večeras u Sarajevu direktoru festivala Mirsadu Purivatri zvanično uručio generalni sekretar Vijeća Goran Svilanović.

Svilanović je kazao da se ne radi ni o kakvom konkursu, ne radi se o parama, nego se radi o jednom velikom hvala Mirsadu Purivatri i svima koji su ovaj festival godinama održali.

– Zbog toga što je, poslije godina stradanja, Sarajevo Film Festival poslao jedno nasmijano lice Sarajeva i prikazao ga kao najljepše lice svima u širem regionu. To je nešto čemu se svi radujemo. Ako je Sarajevo i cijela BiH nasmijana, ja vjerujem da je to veći doprinos regionalnoj saradnji nego sve naše političke priče – istaknuo je Svilanović.

Po njegovim riječima, to je suština, jer tih nekoliko dana u godini dođu svi, „i koji su od muke otišli i koju su zbog novca otišli, i svi koji se bave filmom i koji se ne bave filmom, da uživaju u svom gradu, ponovo u centru kulture za cijeli ovaj prostor“.

– To je razlog. To je trenutak u kojem ovaj grad buja, u kojem je ovaj grad nasmijan – naveo je Svilanović.

Dodao je da Vijeće za regionalnu saradnju godišnje želi da podrži nekoga i da mu kaže veliko hvala za ono što je uradio, naglasivši da je to ovoga puta potpuno zasluženo Sarajevo film festival.

Direktor SFF-a Mirsad Purivarta je kazao da svaka nagrada godi, pogotovo ova koja dolazi kao rezultat nečega što nije bio javni poziv i što nije bilo rezultirano aplikacijama, nego je došlo kao čin promišljanja grupe eksperata i ljudi koji rade na projektu koji bi trebao da donese dobrobit, ne samo regionu nego i šire, promociji regiona u čitavom svijetu.

– Ono što je bila prije 25 godina naša vizija i postavljeni ciljevi očito su dali rezultata i mi ne odustajemo od toga, radimo na tome. Nekoliko osnovnih vrijednosti koje uvijek želim da napomenem, a to je naša otvorenost za dijalog, za toleranciju, za razgovor, za različito. To je bila osnova našeg projekta kojeg smo razvijali svih ovih godina – istaknuo je Purivatra.

Po njegovim riječima, Sarajevo film festival je prepoznat i prihvaćen od čitave regije.

– To je ono što je divno, da imamo ovdje, ne samo filmske autore, profesionalce, nego i turiste, biznismene, prijatelje filma koji dolaze da budu u Sarajevu tih devet dana – smatra Purivatra.

Kaže da nagrada godi, ali isto tako „godi kada vidimo mlade, nove talente iz čitave regije da zajedno rade i da je moguće da pravimo korake koje bi volio da se prave u svim sferama društva, od ekonomije pa do sporta i politike, gdje je to očito najteže“.

Nagrada Prvak regionalne saradnje predstavlja priznanje pojedincu ili instituciji za koju Vijeće za regionalnu saradnju i njegov generalni sekretar smatraju da je tokom prethodne godine najviše doprinijela razvoju regionalne saradnje u jugoistočnoj Evropi.

Radi se o godišnjoj nagradi koja je uvedena 27. februara 2013. godine povodom pete godišnjice Vijeća. Prvi lauerat bio je Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini – CEFTA 2006, a nakon njega slijede Regionalni centar za razvoj preduzetničkih kompetencija u jugoistočnoj Evropi (SEECEL), Sekretarijat Energetske zajednice (EnC) i Evropski fond za Balkan (EBF) kao prošlogodišnji dobitnik ove nagrade.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.