Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevske večeri muzike izuzetnih umjetnika Evrope i svijeta

Sarajevske večeri muzike

Sarajevske večeri muzike (SVEM), njihovo 23. izdanje, bit će održane od 11. do 19. maja u organizaciji Fondacije za muzičke umjetnosti, a na svečanom otvaranju 12. maja nastupit će najpoznatiji flautist današnjice Emmanuel Pahuda u pratnji orkestra Sarajevske filharmonije i dirigenta Uroša Lajovica.

Predsjednik Fondacije Ninoslav Veber istakao je da i ovo izdanje SVEM-a dovodi u Sarajevo najznačajnije umjetnike Evrope i svijeta.

Koncerti svečanog otvaranja i zatvaranja Festivala bit će održani u Narodnom pozorištu u Sarajevu, dok će ostali biti upriličeni u Vijećnici, gdje će biti besplatni.

Najavni koncert Festivala “U susret SVEM-u” bit će održan u Domu Oružanih snaga BiH, a na njemu će nastupiti studenti muzičkih akademija u Sarajevu i Zagrebu.

Osim studenata muzičkih akademija i flautiste Pahuda, na SVEM- će nastupiti i Gudački kvartet Beogradske filharmonije i klarinetist Darko Brlek, bosanskohercegovački gitarist i lutnjist Edin Karamazov, Ženski vokalni ansambl Corona i drugi.

Na zatvaranju Festivala 19. maja nastupit će violončelist Alexander Rudin, koji će u pratnji Sarajevske filharmonije pod dirigentskom palicom Samre Gulamović izvesti čuveni Koncert za violončelo i orkestar br. 1 u A-molu francuskog kompozitora Camillea Saint-Saënsa.