Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

juventafest

Snažna poruka i sjajna izvedba predstave „Životinjska farma“

Zivotinjska farma Juventafest 1

Akteri predstave odigrane drugog dana 8. Juventafesta sasvim zasluženo ispraćeni su dugotrajnim aplauzom

Članovi Dramskog studija iz Kaknja predstavom „Životinjska farma“, koja je u okviru 8. Juventafesta sinoć izvedena u Pozorištu mladih Sarajevo, otvorili su niz pitanja o ljudskoj surovosti, pohlepi i naivnosti mase. Prema tekstu Georga Orwella i u režiji Mirze Bajramovića, životinje na Vlastelinskoj farmi, predvođene svinjama, podižu pobunu i protjeruju ljude s farme.

Alat koji svinje koriste kako bi manipulirale ostalim životinjama je lažni profil na Facebooku putem kojeg plasiraju priču o proročanstvu u koje sve ostale životinje povjeruju. Koristeći društvene mreže i plasirajući laži, s ciljem kontrole, manipulacije i ispiranja mozga ostalim životinjama, uspijevaju u svojoj namjeri.

Akteri predstave odigrane drugog dana 8. Juventafesta sasvim zasluženo ispraćeni su dugotrajnim aplauzom, a svojom izvedbom, baš kao i mladi glumci Teatra „Gimnazijalac“ koji su predstavom „Mrtvo more za početnike“ otvorili ovogodišnji Festival, zadali su veliki zadatak svojim vršnjacima Omladinske pozorišne scene Paraćin, koji će na scenu Pozorišta mladih Sarajevo izaći u subotu, 12. septembra, u 20 sati.

Gosti iz Srbije izvest će pozorišni komad pod nazivom „Hoću napolje“ reditelja Uroša Mladenovića. Predstava je autorski projekt Omladinske pozorišne scene Paraćin. Nastala je prema motivima teksta „Idiot“ Muze Pavlove te otvara bitne društvene teme sagledane iz perspektive mladih koji se trude da izgrade svoju budućnost.

Kao i prethodnih godina, tokom Festivala bit će održane četiri radionice za srednjoškolce te radionica za profesore, voditelje dramskih sekcija u srednjim školama koju će voditi selektorica festivalskog programa Emina Omerović.