Kultura

mostar

‘Stripovijetke’ po motivima Petra Kočića prikazane publici

17/10/2020

Uz izložbu je predstavljena i monografija "Stripovijetke" te knjiga "Petar Kočić – život i rad"

“Stripovijetke – pripovijetka Petra Kočića Јablan u stripu” naziv je izložbe koja je otvorena u petak navečer u  Vladičanskom dvoru u Mostaru, u okviru 101. Šantićevih večeri poezije.

Uz izložbu je predstavljena i monografija “Stripovijetke” te knjiga “Petar Kočić – život i rad”.

Organizatori su istakli kako je riječ o predstavljanju Kočića u devetoj dimenziji, tačnije u devetoj umjetnosti, gdje je prikazano pet Kočićevih pripovjedaka u stripu, a ujedno i predstavljanje knjige Vase Glušca o Petru Kočiću koju je priredio Zoran Pejašinović.

Direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke RS-a Ljilja Petrović Zečić, koja je bila jedan od predstavljača, istakla je kako je značaj ovog programa upravo u tome što je to predstavljanje Kočića u jednom sasvim novom svjetlu.

– Prošle su 102. godine od smrti Kočića, dakle prošao je jedan čitav vijek i ovo je jedan način da približimo Kočića, njegove pripovijetke i njegovo djelo čitalačkoj publici. Ovo izdanje doživjelo je nekoliko prevoda, a prevedeno je na grčki, ruski, njemački, francuski i engleski  jezik. U pripremi je i kinesko izdanje – kazala je Petrović Zečić  te naglasila kako su ‘Stripovijetke’ radili profesionalni strip crtači.

Govoreći o knjizi, priređivač Zoran Pejašinović kazao je kako je zapravo riječ o promociji biografije Petra Kočića koja je nastala iz pera njegovog prijatelja, saradnika i kuma Vase Glušca.

– Knjiga ima neku zavičajnu, umjetničku pa i turističku notu i drago mi je što ćemo u Šantićevom Mostaru govoriti o Kočiću i što će Mostarci imati priliku da malo više čuju o njemu, uz napomenu da su se Kočić i Aleksa Šantić dobro poznavali i da su imali zajedničke prijatelje – kazao je Pejašinović.

O bliskoj vezi Petra Kočića i srpskih književnika, intelektualaca iz Mostara i Hercegovine, govorio je profesor banjalučkog Filozofskog fakulteta Borivoje Milošević.

– Kočića kao krajiškog književnika, tribuna i političara povezivalo je mnogo toga sa njegovim sunarodnjacima iz Hercegovine, zajednički književni rad, poštovanje koje su osjećali jedni prema drugima, objavljivanje u istim ili sličnim časopisima, duboka ljubav koju su osjećali jedni prema drugima, a osim toga i politički angažman. Oni su jedna izuzetna generacija srpskih intelektualaca koja je rođena u Bosni i Hercegovini, tu je stasala i afirmisala se tokom austrougarskog perioda i mislim da je ovo i  lijep povod i lijepo mjesto da u Mostaru i Hercegovini, u vrijeme Šantićevih dana, baš govorimo o Petru Kočiću – naglasio je Milošević.

Manifestacija “Šantićeve večeri poezije” održava se u organizaciji Gradskog odbora SPKD-a “Prosvjeta” i Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva “Gusle”, a bit će zatvorena 18. oktobra izložbom dokumentarne građe “Mostarski književni krug” autora Zlatka Serdarevića, koja će biti upriličena u Vladičanskom dvoru.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.