Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Suočiti se sa svjetovima koji tragaju za svjetlošću

dijal_hasanbegovic333

Izdavačka kuća “Vrijeme” Zenica u ediciji “Nova osjećajnost”, u okviru koje objedinjuje knjige savremenih bh. pisaca, u novom kolu objavila je tri nova naslova.

Riječ je o knjigama poezije Darka Cvijetića “Ježene kožice”, Dijale Hasanbegović “Neće biti djece za rat” i Vuka Rodića “Gutač nula”. Knjige je uredio Marko Tomaš, a likovno-grafički oblikovao Kenan Zekić.

“Neće biti djece za rat” prva je knjiga Dijale Hasanbegović koja, kao što je zapisao recenzent Mehmed Begić, “nije lagano štivo, ali dobra poezija to nikad nije”.

– Ova je zbirka zatamnjeno srce koje ne odustaje od svjetla. I kad god se osjetim dovoljno snažnim za svoje strašnije svjetove i njihove mrakove, prenosit ću im stih jedne od pjesama iz ove zbirke. Činit ću to kao ultimativnu poruku i jednu sasvim ličnu prijetnju: Ne dam djecu za rat! –zapisao je Begić.

Dijala Hasanbegović navela je za Fenu da joj je drago što postoji ova biblioteka i što su se pjesme pobrojanih autora našle na policama.

– Mislim da je, zaista, vrijeme za neku novu poeziju i novu poetiku, i smatram da poezija Cvijetića i Rodića donosi upravo to. Ako sam i sama makar djelimično uspjela, sretna sam što sam dio toga. U svojim sam se pjesmama pokušala suočiti, odnosno suočiti čitatelja s drugim svjetovima koji nisu tako daleko od njih, koji obitavaju često u šutnji i tami, a koje povezuju ista bolna iskustva i potraga za svjetlošću – istaknula je Hasanbegović.