Bookstan

U “Dječijoj kući” druženje sa Amilom Kahrović-Posavljak

2-1

Sa Amilom Kahrović-Posavljak razgovarat će Faruk Šehić, saopćeno je iz Bookstan-a.

Udruženje “Međunarodni festival književnosti Bookstan” u okviru programa “Mladi i književnost” organizirat će u srijedu, 20. novembra u “Dječijoj kući” književni susret posvećen stvaralaštvu Amile Kahrović-Posavljak.

Sa Amilom Kahrović-Posavljak razgovarat će Faruk Šehić, saopćeno je iz Bookstan-a.

Amila Kahrović-Posavljak autorica je romana “Smrtova djeca” koji je u izdanju Buybooka objavljen 2017. godine. Ove godine izdanje za Srbiju objavila je Književna radionica “Raščić”. Osim ovog romana, objavila je knjigu poezije “Koščice” za koju je nagrađena regionalnom književnom nagradom “Mak Dizdar”. Uskoro će u izdanju Buybooka biti objavljen njen novi roman.

Viktor Ivančić je napisao o romanu “Smrtova djeca” da Kahrović-Posavljak piše bez milosti. Moglo bi se reći, smatra on, da nas njezin uznemirujući romaneskni prvijenac vodi na putovanje u srce traume, kroz brutalnu stranu djetinjstva, kroz pakao odrastanja, prostor ispunjen okrutnošću i beznađem, unutar kojega skupina tinejdžera traga za smislom i prepušta se samodestruktivnom buntovništvu.

– Usko fokusirana perspektiva istovremeno omogućuje panoramski široku sliku, jer ne radi se tek o gradskome kvartu s njegovim prljavosivim i grafitima išaranim inventarom, već o ruševinama društva i ruševinama svih vrijednosti – uključujući one što su nekoć služile kao formativni orijentiri – nakon povlačenja ratne stihije. Rat se u ovome romanu izravno ne spominje, ali sve vrijeme pulsira svojim kobnim posljedicama – naveo je on.

Dio tema u predstojećem razgovoru sa Amilom Kahrović-Posavljak doticat će se nužnosti iskrenog pisanja, važnosti pisanja o onome što najbolje poznajemo…

Amila Kahrović-Posavljak rođena je 1984. godine u Sarajevu, gdje je završila osnovnu, srednju školu i Filozofski fakultet, te stekla zvanje magistrice književno-historijskih nauka. Objavila je više naučnih radova u prestižnim međunarodnim časopisima. Roman “Smrtova djeca” dobio je nagradu Excellence in Literature u Sjedinjenim Američkim Državama.