Kultura

bihać

U Gradskoj galeriji otvorena izložba radova “EkoArt”

21/05/2020

Kantonalni ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Adnan Alagić naglasio je važnost ovakvih projekata, prvenstveno zbog razvijanja ekološke svijesti kod najmlađih i zaštite životne sredine

Izložbom učeničkih radova “EkoArt” uspješno je završen istoimeni ekološki projekat Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona (USK), te Gradske galerije Bihać.

– Radi se o zajedničkom projektu sa resornim kantonalnim ministarstvom, u koji su bile uključene sve osnovne i srednje škole s područja USK. Imali smo izvanredan odaziv, s obzirom na to da su pristigla 62 rada u kategorijama izrade plakata i video radova. Također, drago nam je da smo upravo ovom izložbom otvorili Galeriju nakon duže stanke – kazao je direktor Gradske galerije Bihać Nermin Delić.

Kantonalni ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Adnan Alagić naglasio je važnost ovakvih projekata, prvenstveno zbog razvijanja ekološke svijesti kod najmlađih i zaštite životne sredine.

– Nastojimo dokazati da je Unsko-sanski kanton zaista zeleni – ekološki kanton. Želimo biti primjer čuvanja okoliša i to izgraditi odmah od najmlađeg životnog doba. Naši učenici moraju biti čuvari Une, ali i svih ostalih turističkih bisera i potencijala ovog dijela BiH. Zato je “EkoArt” samo jedan u nizu ekoloških projekata, jer mi nemamo dilemu kada je u pitanju ulaganje u ekologiju i turizam – riječi su ministra Alagića.

Najuspješniji osnovci bili su članovi likovne sekcije Osnovne škole “Ćoralići” Cazin, odnosno učenica Osnovne škole “Harmani 1” iz Bihaća Sara Alagić. Kod srednjoškolaca prve nagrade zaslužili su Jasmina Erdić iz Mješovite srednje škole “Safet Krupić” iz Bosanske Krupe, te Haris Horić iz Richmond Park Collega u Bihaću.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.