Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Kultura

U Historijskom muzeju BiH predstavljanje historijskih čitanki

18/01/2017

Historijske čitanke u okviru Projekta zajedničke historije (JHP) bit će predstavljene 19. januara u Historijskom muzeju u Sarajevu u organizaciji Festivala Pravo ljudski.

Ove historijske čitanke su dio Projekta zajedničke istorije jugoistočne Evrope – inicijative koja djeluje već 18 godina, i koja nastavnom osoblju pruža dodatna nastavna sredstva, organizuje treninge te učestvuje u javnom obrazovanju na pomirenju prošlosti kroz novi pristup u nastavi historije.

Do sada, unutar projekta su objavljene četiri historijske čitanke na 11 jezika. Putem kritičkog razmišljanja i aktivnog učešća, čitanke se bave historijom jugoistočne Evrope obuhvatajući period od Otomanskog carstva do kraja Drugog svjetskog rata. Više od 2.000 nastavnika je prošlo obuku za korištenje čitanki, a oko 500.000 učenika je upoznato s tim projektom.

U 2016. godini su objavljene dvije nove čitanke, koje izučavaju period od kraja Drugog svjetskog rata do 1990-ih, u čijem kreiranju su aktivno učestvovala 34 historičara i 135 nastavnika iz regije.

Knjige su promovirane u Evropskom parlamentu u Briselu 15. novembra 2016., a trenutno se promoviraju u svim glavnim gradovima država zapadnog Balkana, ministarstvima obrazovanja, internacionalnim organizacijama, akademicima, historičarima, civilnom društvu i široj javnosti, saopćeno je iz Festivala Pravo ljudski.

Komentari