Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bogat program

U Narodnom pozorištu Mostar u ovom mjesecu veliki broj izvedbi

npm2

Osim navedenih izvedbi, tokom novembra u NPM-u planiran je početak rada na novom pozorišnom komadu, a više detalja o tome bit će naknadno objavljeno

Na repertoaru Narodnog pozorišta u Mostaru i ovog mjeseca posjetioce očekuju interesantne izvedbe, a već u petak, 5. novembra u 20 sati na Velikoj sceni NPM-a publika će imati priliku gledati drugu reprizu predstave “Heroj nacije“ Ivana M. Lalića, u režiji Gorana Damjanca.

Ova crna komedija, kako je žanrovski opisuju pisac i reditelj, tematizira stanje duha običnog čovjeka kroz prizmu “skrivenih“ kamera, i kao posljedicu, raskol unutar ličnosti koja se nađe između stvarnosti i realitija – parastvarnosti. Glumačku postavu čine Saša Oručević, Amela Kreso, Fatima Kazazić Obad, Dražen Pavlović, Emir Spahić i Vedran Vilogorac, saopćili su iz NPM-a.

Predstava “Identitluk“ autorski projekat ansambla predstave, režiserke Tanje Miletić Oručević i dramaturga Dragana Komadine, prema motivima djela Amina Maaloufa, na rasporedu je u petak, 12. novembra, s početkom u 20 sati. Riječ je o predstavi koja je osvojila srca publike, te pobrala brojne nagrade na festivalima širom BiH.

“Identitluk“ suočava dominantne bosanskohercegovačke identitete u okviru jednog seminara o pomirenju koji se izravno referira na Maaloufov esej ‘U ime identiteta’. Seminar ubrzo postaje drugi plan predstave, dok u prvom planu sve jače dolaze do izražaja pitanja pripadnosti, vrijednosti i onog stalnog:,”čije je bolje?”. Na satiričan način propituju se identiteti i njihovo plitko shvatanje u našem društvu, te otvaraju pitanja koja potiču razmišljanje o vlastitom identitetu.

Predstava je nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta u Mostaru, Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i Studija za izvedbene umjetnosti iz Mostara. Glumačku postavu čine Fatima Kazazić Obad/Mirela Mijačank Kordić, Ajla Hamzić, Amela Kreso, Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko, Ivo Krešić, Dražen Pavlović i Nedim Malkočević.

Narodno pozorište Mostar i ove godine učestvuje u manifestaciji Noć teatra BiH, te će u okviru nje u subotu, 20. novembra, u 20 sati biti odigrana predstava “Heroj nacije“ Ivana M. Lalića, u režiji Gorana Damjanca. Ulaz je besplatan uz obavezno prethodno preuzimanje ulaznica na blagajni NPM-a.

Posljednji petak u ovom mjesecu, 26. novembar, rezervisan je za komediju “Ne igraj na Engleze“ Vladimira Đurđevića, u režiji Emira Spahića, sa početkom u 20 sati. Predstava na zanimljiv, ozbiljan, ironičan i duhovit način govori o jednom od gorućih problema bh. društva – kockanju i ovisnosti o klađenju.

Trojica najboljih prijatelja iz djetinjstva – Paun, Piksi i Bule – čekaju ishod jedne utakmice koja ih dijeli od željenog dobitka, a na koju su se sva trojica različito kladila. Od tog jednog rezultata njih trojica očekuju rješenje svih svojih problema. U predstavi igraju Emir Spahić, Ivan Skoko i Emir Sejfić.

Osim navedenih izvedbi, tokom novembra u NPM-u planiran je početak rada na novom pozorišnom komadu, a više detalja o tome bit će naknadno objavljeno, navodi se u saopćenju.