Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tim Evropa u BiH

Gala koncert Betovenove 9. simfonije u Narodnom pozorištu u Sarajevu

gala koncert eu
Foto: Delegacija EU u BiH

Gala koncert u Narodnom pozorištu je prva aktivnost programa obilježavanja Dana Evrope za 2024. godinu

U četvrtak, 25. aprila, povodom obilježavanja Dana Evrope, zelenog svjetla za pristupne pregovore BiH sa EU i 20. godišnjice najvećeg proširenja EU, Ured EU u BiH i države članice EU u saradnji s Narodnim pozorištem i Sarajevskom filharmonijom upriličit će Gala koncert, tokom kojeg će biti izvedena Betovenova deveta simfonija, pod dirigentskom palicom renomiranog belgijskog stručnjaka za Bethovena Jana Caeyersa.

Koncert će se prenositi uživo na trgu Suzan Sontag ispred Narodnog pozorišta, a javnost se srdačno poziva da učestvuje u ovom posebnom događaju koji počinje u 19.30.

Koncert će se prenositi i na BHRT-u 9. maja, na Dan Evrope.

Organizacija koncerta je dobar primjer principa saradnje „zajedno smo jači“ i Tim Evrope, uz uspješan zajednički rad Ureda EU u BiH, ambasada zemalja članica EU, Narodnog pozorišta i Sarajevske filharmonije. Diplomatski ured Belgije u BiH osigurao je učešće maestra Caeyersa na koncertu, Ambasada Španije učešće soprana Rocia Fausa, Ambasada Poljske učešće mecosopranistice Magledalene Plute, Sarajevska filharmonija učešće tenora Amira Saračevića, a Ambasada Slovačke učešće baritona Daniela Čapkoviča. Mještoviti hor “Camerata Slovenica” pozvala je Ambasada Slovenije. Ambasade Češke i Mađarske dale su finansijski doprinos, a preostale troškove snosi Ured EU u BIH.

Betovenova deveta simfonija premijerno je izvedena u Beču 7. maja 1824. godine, pa je koncert ujedno i proslava 200. godišnjice ovog remek-djela. ‘Oda radosti’, u četvrtom stavu koji poziva sve ljude da postanu braća, utjelovljuje vrijednosti na kojima je utemeljena Evropska unija i izabrana je za himnu Evropske unije. EU i njene zemlje članice su u više navrata isticale svoju opredijeljenost da podrže Bosnu i Hercegovinu na putu ka članstvu u EU.

Gala koncert u Narodnom pozorištu je prva aktivnost programa obilježavanja Dana Evrope za 2024. godinu. 11. maja u isto vrijeme održat će se koncerti u Banjaluci, Mostaru, Sarajevu i Tuzli. Održat će se i niz drugih aktivnosti, uključujući Dane evropskog filma i aktivnosti usmjerene na mlade.

Kompletan program aktivnosti (koji će biti ažuriran u danima prije 9. maja) dostupan je na https://europehouse.ba/en/