Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Veliki planovi

Direktor KCUS-a: Jedan od projekata koje uskoro želimo započeti je transplantacija pluća

alen pilav kcus
Foto: N1

Alen Pilav, direktor KCUS-a kaže, zajednički cilj je priključenje Eurotransplantu, zbog razmjene organa između zemalja

Klinički centar u Sarajevu bio je dio međunarodne vježbe iz oblasti torokalne hirurgije. Nove, manje invazivne metode, sarajevskim ljekarima predstavio je Tomaž Štupnik iz Ljubljane. Prisutni su bili i predavači iz Splita, Zagreba i Zadra. Govora je danas bilo i o priključenju Eurotransplantu, piše N1.

Tomaž Štupnik, u okviru praktičnog rada izveo je VATS lobektomiju pluća, koja se primjenjuje za liječenja karcinoma pluća. Riječ je o metodi koja se izvodi kroz nekoliko rezova uz pomoć hirurških instrumenata i kamera. Uvedu se unutar grudnog koša kroz jedan ili više malih rezova načinjenih na grudnom zidu. Torakoskopska kamera prenosi fotografije unutrašnjosti grudnog koša na video monitor, i samim tim, navodi hirurg, daje mu bolji uvid tokom izvođenja iste.

“Nastojimo da se edukacija u oblasti hirurgije ne vriši više na pacijentima, nego da se sve više radi na modelima da se ove vještine koje su potrebne nauče da se odradi koji zahvat i nauče na modelu”, naglašava Tomaž Štupnik, voditelj edukacije.

Video asistirana torakoskopska hirurgija je minimalno invazivna hirurška tehnika – za utvrđivanje dijagnoze, i tretiranje problema unutar grudnog koša. Od 2000. godine koriste VATS metodu kao minimalno invazivnu.

Može li sarajevski Klinički centar pratiti ove trendove?

“U razgovoru sa kolema iz regiona Zagreb Split i Zadar mi smo naravno mnogo toga saznali, razmijenili iskustva, ali i saznali informaciju da oni imaju uvršten taj nacionalni program skrininga za karcinome pluća, pa ovom prilikom šaljemo poruku da bi i mi trebali poraditi na tome, jer to je daleko uspješnije kod dobro selektiranih pacijenata”, naglasila je doc. dr. Alma Alihodžić-Pašalić.

Alen Pilav, direktor KCUS-a kaže, zajednički cilj je priključenje Eurotransplantu, zbog razmjene organa između zemalja.

“Dobili smo odgovor od Eurotrnasplanta i sada se očekuju dalje aktivnosti, u nekom vidu priključenja, a zatim se nadamo i nekom punopravnom članstvu. Jedan od programa koje želimo da započenemo je i transplantacija pluća, vrlo bitan za naše pacijente cijele države BiH. Tako da se nadam da ćemo u narednom periodu uz Tomaževu pomoć provesti u djelo taj program”, naglasio je direktor KCUS-a.

Pjesma Darka Banjca

srđan puhalo


Pjesma Darka Banjca

Tomaž Štupnik inače, vodi program trasplantacije pluća u Kliničkom centru Ljubljana, a iza sebe ima preko 70 uspješno urađenih transplantacija pluća.

“Naravno, transplantacija pluća je najteža od svih transplantacija, ali je bitno da se pokrenuo program da će početi da se radi više transplantacija bubrega i jetre i na kraju ćemo doći do transplantacije pluća i ja ću rado pomoći svojim kolegama ovdje u Sarajevu”, kazao je Štupnik.

“Jako je važno da bolesnik bude na sigurnoj strani, a bolesnik može biti samo na sigurnoj strani u slučaju da se edukacijski proces vrši postepeno i sigurno”, istakao je Sanko Pandur, direktor Discipline za nauku i nastavu KCUS.

Ovo je prva napredna VATS vježba u KCUS, koja prema odazivu i interesovanju treba da pređe u redovne periodične edukacije. KCUS planira ponovo da uvede i druge stručnomedicinske edukacije i za svoje kadrove, ali i za zainterosavne stručnjake iz regije.