Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sarajevo

U okviru “Večeri iranskog filma” prikazano ostvarenje “Nemojte se umoriti”

sarajevo

Ljubitelji tajanstvene, nikada do kraja otkrivene, ali bogate iranske kulture imali su priliku pogledati dokumentarac o dostignućima savremenog Irana, ali i ono što su postigli takmičari

U okviru Večeri iranskog filma, u Iranskom kulturnom centru večeras je prikazano ostvarenje “Nemojte se umoriti”.

Večerašnji program bio je sastavljen iz dva dijela, a ataše za kulturu iranske ambasade u BiH Hossein Nouri je pojasnio da je prvi dio programa proglašenje pobjednika takmičenja koje je organizirano putem Facebooka, a tema je bila poznavanje Irana i islamske revolucije.

Ljubitelji tajanstvene, nikada do kraja otkrivene, ali bogate iranske kulture imali su priliku pogledati dokumentarac o dostignućima savremenog Irana, ali i ono što su postigli takmičari.

Drugi dio večeri posvećen je iranskoj kinematografiji, a tom prilikom je emitovan iranski film “Nemojte se umoriti”, koji se bavi društvenom tematikom.

Udovoljavajući znatiželji posjetilaca, prije početka prikazivanja filma, Nouri je otkrio dio priče filma, koja počinje tako što dva turista dolaze u grad Kerman i žele da se upoznaju sa prirodnim ljepotama i kulturno-historijskim bogatstvom grada, te oni pokušavaju pronaći ‘Vrt Kermana’ koji je pod zaštitom UNESCO-a.

U tom nastojanju, nailaze na jedan kanal u koji se spuštaju i pokušavaju doći do izvora vode te tu nastaje zaplet dešavanja u kojima će se oni naći…

– Iranski kulturni centar u Sarajevu svake godine organizira Večer iranskog filma u povodu Islamske iranske revolucije pod motom “Deset dana zore”, a večerašnji program koji je upriličen u Iranskom kulturnom centru u Sarajevu poklapa se i sa 38. Međunarodnim iranskim filmskim festivalom koji je počeo prošle sedmice – kazao je Nouri za Fenu.

Izrazio je zadovoljstvo što su građani BiH zainteresirani za upoznavanje kulture Irana, te je u tu svrhu osmišljen program, odnosno, besplatni kurs perzijskog jezika u okviru kojeg se organiziraju i večeri poezije, filma.