Kultura

godišnjica pogibije

U petak u Mostaru izložba ”Sjećanje na Džemala Bjedića”

16/01/2020

Povodom obilježavanja 43. godišnjice od pogibije Džemala Bijedića, Muzej Hercegovine organizuje izložbu u petak, sa početkom u 13 sati, u spomen kući Džemala Bijedića pod nazivom “Sjećanje na Džemala Bijedića 1977-2020“, autorice Indire Gaštan Bešo

Povodom obilježavanja 43. godišnjice od pogibije Džemala Bijedića (18. januar 1977. – 18. januar 2020.), Muzej Hercegovine organizuje izložbu u petak, 17. januara 2020. godine, sa početkom u 13 sati u spomen kući Džemala Bijedića pod nazivom “Sjećanje na Džemala Bijedića 1977-2020“, autorice Indire Gaštan Bešo.

”Izložbom je obuhvaćen dio dokumentarne građe iz muzejske zbirke ‘Džemal Bijedić’ koju sačinjava Hemeroteka, telegami, saučešća, reportaže te knjige žalosti u koje su se upisali visoki državnici, predsjednici vlada, partija, najviše ličnosti političkog života kako u tadašnjoj Jugoslaviji tako i u svijetu. Porodici Bijedić, najistaknutijim ličnostima društveno političkog života Jugoslavije, i organa društveno političkih organizacija i zajednica Jugoslavije i Socijalističke Republike BiH prispjelo je preko 10.000 telegrama sa izrazima saučešća, od kojih su izložbom prikazani neki (telegram iz SAD predsjednika Džeralda Forda, telegram od kraljica Margaret iz Danske, Velike Britanije kraljice Elizabete, Njemačke, Turske, Kine, itd…)”, saopštili su iz Muzeja Hercegovine, te kako prenosi Anadolu Agency (AA), istakli:

”Muzej Hercegovine Mostar i danas čuva dio sadržajnog i bogatog fundusa o životu, radu, djelu Džemala Bijedića. Na izložbi će govoriti kustosi, historičari Muzeja Hercegovine Mostar, autorica izložbe Indira Gaštan Bešo i Edin Mulović.”

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.