Kultura

humanitarne svrhe

U sarajevskom Centru kulture i mladih predstava “Prah”

18/01/2021

To je drama sa elementima komedije

Pozorišnom predstavom ‘Prah’, koja će imati humanitarni karakter za stradalo stanovništvo Hrvatske i Bosne i Hercegovine pogođeno razornim zemljotresima, Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo (JU CKM) otvara ovogodišnju teatarsku sezonu, u četvrtak 21. januara.

Dramu ‘Prah’ mađarskog autora Györgya Spiróa režirao je Miralem Zupčević. U glavnim ulogama publika će gledati Gordanu Boban i Mirsada Tuku, koji igraju bračni par na rubu materijalne i moralne egzistencije.

To je drama sa elementima komedije u kojoj se jedna obična porodica, svakodnevno suočena sa siromaštvom i čamotinjom, iznenada suočava sa neočekivanim bogatstvom – glavnim dobitkom na lotu.

Likovi prolaze kroz katarzu koja im pomaže da otkriju vlastitu suštinu, kao i suštinu međusobnih odnosa. Postavka tog popularnog dramskog teksta je specifična po tome što je akcent na glumačkoj igri i na filigranski građenim karakterima koje nose dvoje glumaca.

– U svemu tome značajnu ulogu ima i to što je režiser predstave Miralem Zupčević, po vokaciji glumac te profesor glume. Publiku očekuje paleta emocija, iskrene tuge, smijeha, ali i pitanje da li zaista novac može riješiti naše istinske probleme. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Adisa Vatreš, muziku Irena Popović Dragović, a dizajn plakata Naida Begović Čelik – navodi se.

Kako ističe Press JU CKM, zbog ograničenog kapaciteta posjetilaca u velikoj sali CKM-Jelića broj 1 (50 mjesta), ulaznice za predstavu koja počinje u 19.30 iznosit će 20 KM. Građani i organizacije koji se žele priključiti humanitarnoj akciji, a ne žele gledati predstavu, mogu simbolično kupiti ulaznice po cijeni od 10 KM i na taj način dati doprinos toj akciji.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.