Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trodnevna međunarodna manifestacija “Filigran fest”

filigran fest111

Trodnevna međunarodna manifestacija “Filigran fest” otvorena je danas u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu, a cilj joj je jačanje i njegovanje dugogodišnje interkulturalne saradnje između Republike Turske i Bosne i Hercegovine kroz razmjenu etno ponuda obje zemlje.

Organizirali su je Yunus Emre Institut i Javna ustanova “Centar za kulturu Kantona Sarajevo”.

U okviru “Filigran festa” posjetioci će imati priliku posjetiti izložbu tradicionalnih narodnih nošnji i nakita, prezentaciju zanata i tradicionalnih turskih muzičkih instrumenata.

Na samom završetku manifestacije moći će uživati u koncertu turske tradicionalne muzike i bosanskohercegovačkog folklora.

Direktor Yunus Emre Instituta Mehmet Akif Yaman kazao je na otvaranju da Festival ima za cilj objedinjenje zajedničkih tradicionalnih rukotvorina i instrumenata BiH i Republike Turske, što je organizirano na prijedlog Bosanskog kulturnog centra.

Napomenuo je da ove godine prvi put organiziraju ovaj festival te izrazio nadu da će on preći u tradiciju.

– U okviru programa imamo goste iz Republike Turske. To su naši profesori ebrua i profesorica tezhiba koja će održati radionicu. Također imamo umjetnike, zanatlije iz BiH koji će održati svoje radionice – naveo je Yaman.

Najavio je da će tokom “Filigran festa” biti održane prezentacije tradicionalnih turskih instrumenata kao što su ud, nay, rebab i klasična kemenča (kemençe).

Koordinatorica projekta na festivalu Adnana Emirhafizović je kazala da će posjetioci imati priliku vidjeti izložbu tradicionalnih narodnih nošnji i nakita Bosne i Hercegovine kao i turskih umjetnosti ebru i tezhib.

Također će moći vidjeti neke od bosanskohercegovačkih zanata – kazandžijski, izrada nakita od poludragog kamena, potom neke od turskih zanata, tezhib, umjetnost ebru, zatim rad na svili, mozaik od papirnih salveta…

– Bit će organiziran i dvodnevni seminar o tradicionalnim muzičkim instrumentima nay, rebab, ud i klasična violina, koji će držati turski muzičari profesionalci za naše studente, prvenstveno muzičkih akademija Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Istočnom Sarajevu, ali i za ostale zainteresirane – najavila je Emirhafizović.

Napomenula je da je ulaz na “Filigran fest” slobodan za sve zainteresirane građane.